Ljajić: Vučićeva vlada nastavlja vrednosti 5. oktobra

Sadašnja Vlada Srbije nastavlja ostvarivanje ključnih ciljeva i vrednosti koje nisu ostvarene 5. oktobra 2000, a proklamovane su pre 16 godina.

Izvor: B92

Utorak, 04.10.2016.

23:45

Ljajić: Vučićeva vlada nastavlja vrednosti 5. oktobra
Foto: Tanjug, arhiva

To je ocenio ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

Jedini od lidera nekadašnjeg DOS-a koji je i danas na mestu ministra, Rasim Ljajić rekao je za dnevni list "Politika" da je prvi od tih ciljeva put ka Evropskoj uniji.

"Posle 5. oktobra slušali smo obećanja da ćemo vrlo brzo ući u tu zajednicu i da je reč o roku od svega nekoliko godina. A druga stavka koja se sada ostvaruje jeste sprovođenje teških, dugo odlaganih reformi", kazao je on.

Ljajić je ocenio da su promene nastale zbog 5. oktobra mnogo značajnije nego nedostaci i kao primere naveo što je jedan nedemokratski režim srušen bez prolivanja krvi i većih društvenih posledica, kao i činjenicu da je Srbija vraćena u UN.

"Negativno je to što su i te reforme koje pominjem zaustavljene, a ključna stvar oko tog zastoja jeste sukob među glavnim političkim akterima. Pre svega između DS i DSS, to jest Zorana Đinđića i Vojislava Koštunice. Pojavile su se velike konceptualne razlike i nije ni bilo realno očekivati da koalicija stranaka sa takvim heterogenim stavovima sprovede tako bolne reforme koje su nam još tada bile neophodne", rekao je on.

Prema njegovim rečima, 5. oktobar 2000. godine nije bio državni udar ni u formalnom, ni u političkom smislu.

Upitan kako bi Srbija izgledala da građani tada nisu izašli na ulicu, Ljajić je odgovorio da bi zastoj Srbije bio i veći, da bi bila nastavljena politička represija.

"I ovako ćemo bar još narednih nekoliko godina ispaštati zbog politike vođene tih devedesetih godina", naveo je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: