Lider španskih socijalista podneo ostavku

Lider španske opozicione Socijalističke partije Pedro Sančes podneo je ostavku, što bi trebalo da okonča unutarstranačke podele.

Izvor: B92

Subota, 01.10.2016.

23:44

Lider španskih socijalista podneo ostavku
Foto: Gettyimages

To bi moglo da dovede do razrešenja višemesečne političke krize u zemlji.

Posle više od 10 sati rasprave, Sančes je izgubio na glasanju u partijskom federalnom komitetu, sa 132 prema 107 glasova.

Socijalisti su bili podeljeni po pitanju podšrke premijeru Marijanu Rahoju. Sančes se protivio formiranju manjinske vlade njegove konzervativne Narodne partije.

Odlazak Sančesa sa čela socijalista mogao bi da okonča devetomesečnu političku krizu, jer novo partijsko vođstvo možda neće blokirati Rahoja da formira vladu, navodi AP.

U pokušaju da nateraju Sančesa da podnese ostavku, 17 od 38 članova izvršnog komiteta Socijalističke partije je u sredu podnelo ostavku, tražeći okončanje blokade.

Za sada nije jasno ko bi mogao da bude novi lider socijalista.

Španijom su decenijama vladali ili konzervativci ili socijalisti i nikada nije imala koalicionu vladu.

Na parlamentarnim izborima u decembru prošle i u junu ove godine, nijedna od četiri parlamentarne stranke nije dobila potrebnu većinu glasova za formiranje vlade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: