Predsednica Južne Koreje poziva Severnokorejce da prebegnu

Predsednica Južne Koreje Park Guen Hje pozvala je Severnokorejce da prebegnu u njenu zemlju, u retkom direktnom obraćanju građanima severnog suseda.

Izvor: Beta

Subota, 01.10.2016.

20:33

Default images

Park je izjavila da je svesna "jezivih realnosti" s kojima se Severnokorejci svakodnevno suočavaju, prenosi BBC.

"Držaćemo put otvorenim za vas da nađete nadu i živite nov život. Molim vas dođite u srce slobode u Južnoj Koreji", rekla je Park u govoru povodom obveležavanja dana oružanih snaga.

Građanima susedne zemlje poručila je i da su univerzalne vrednosti slobode, demokratije, ljudskih prava i blagostanja "dragocena prava koja treba da uživaju".

Park je, takođe, upozorila Pjongjang zbog nuklearnih proba, istakavši da će se Južna Koreja braniti.

Nije sigurno da će njen poziv doći do Severnokorejaca, pošto su mediji u njihovoj zemlji strogo kontrolisani, navodi BBC.

Duž dobro čuvane granice između severnog i južnog dela poluostrva, ojačane bodljikavom žicom i nagaznim minama, ustanovljena je demilitarizovana zona, široka četiri kilometara.

Retko se dešava da Severnokorejci pokušavaju da prebegnu prelazeći preko te zone. Najnoviji takav slučaj desio se u četvrtak, posle više od godinu dana, kada je jedan vojnik iz Severne Koreje prešao u Južnu.

Od kraja rata 1953. godine, koji je završen primirjem, iz Severne u Južnu Koreju je, prema podacima Seula, prebeglo gotovo 30.000 Severnokorejaca, ali uglavnom preko Kine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: