Georgieva staje na crtu Jeremiću i Guterešu

Kristalina Georgieva, za sada najnovija kandidatkinja pred izbor novog generalnog sekretara UN, priznaje da se kasno uključila u trku.

Izvor: Beta

Subota, 01.10.2016.

18:29

Georgieva staje na crtu Jeremiću i Guterešu
Foto: Gettyimages

Ona je naglasila da je spremna da postane prva žena na čelu Ujedinjenih nacija.

Sa 63 godine, ta bugarska ekonomistkinja, potpredsednica Evropske komisije odgovorna za budžet, a iznad svega i komesarka za humanitarnu pomoć od 2010. do 2014., rasturila je trku za naslednika Korejanca Ban Ki-Muna koji odlazi na kraju godine, posle dva petogodišnja mandata.

Ona će u ponedeljak dva sata odgovarati na pitanja Generalne skupštine i pokušati da dokaže da je spremna, bar kao kandidati koji su se prijavili mesecima pre.

"Nadam se da će o meni suditi po mojim zaslugama, a ne po trajanju moje kampanje", rekla je Georgijeva za AFP u petak.

"Stižem sa zakašnjenjem (u trci) ne po svom izboru, već jer je tako bilo nužno. Bugarska vlada me je tek nedavno pozvala da uđem u trku", rekla je ona, dok glasine o njegovoj kandidaturi kruže mesecima.

Bugarska vlada je promenila kandidata povlačenjem podrške Irini Bokovoj, generalnoj direktorki UNESKA koja nije uspela da ubedi Savet bezbednosti u svoje kvalitete.

Georgieva je navela da nije "nepoznata" u međunarodnoj zajednici i u Ujedinjenim nacijama.

"Ono što donosim na tu funkciju, to je ogromno iskustvo u međunarodnom razvoju, humanitarnoj pomoći i ekspertiza u upravljanju delikatnim pitanjima", rekla je bivša potpredsednica Svetske banke.

Georgieva važi za ozbiljnu kandidatkinju jer je žena - i jer su jaki pozivi da žena konačno vodi UN, kao i jer je iz zemlje na istoku Evrope, koja nikada nije vodila tu instituciju.

"Važno je za svet da žena bude generalna sekretarka", rekla je Georgieva, dodavši da je "do sada, za 71 godinu, samo polovina sveta bila predstavljena" na čelu UN.

Za sada, bivši portugalski premijer Antonio Gutereš je prvoplasirani posle pet rundi neformalnog, indikativnog izjašnjavanja tajnim glasanjem u Savetu bezbednosti.

U sredu počinje pravi proces biranja. Stalne članice - Kina, SAD, Francuska, Britanija i Rusija - glasanjem na obojenim papirima označiće na koje će od 10 takmičara staviti veto tokom formalnog glasanja, i ko može da se nada da će naslediti Bana.

Veliki znak pitanja za Georgievu je Rusija. Njena uloga u Evropskoj uniji koja je zavela sankcije protiv Rusije zbog krize u Ukrajini, može da je diskvalifikuje.

Ali, ona ima i neke adute. Tečno govori ruski i imala je dobre odnose proteklih godina s Rusijom, kao direktorka Svetske banke za tu zemlju od 2004. do 2007. godine. Georgijeva je provela 17 godina u toj međunarodnoj instituciji za finansiranje razvoja.

Georgieva je istakla svoju prirodu: "zasuču se rukavi i stigne se do cilja", kao i "svoje dugogodišnje iskustvo u reformama", čime kaže da može da odgovori na dva česte kritike institucija UN: nedovoljno rezultata i prevelika birokratija.

O Siriji koji svaki dan sve više tone u krvav građanski rat, Georgieva priznaje da "čak i uz najbolju volju, za mir je potrebno više od dogovora u Njujorku" - u sedištu UN.

"Neophodno je da se na terenu se prevaziđu duboke etničke podele, da se prevaziđe bezbroj interesa u Siriji i među susedima", rekla je ona.

Kandidat za generalnog sekretara UN Vuk Jeremić nalazi se na drugom mestu posle pete runde glasanja. Prvi je bivši portugalski premijer Antonio Gutereš, a Jeremić je na drugom mestu, prestigao je ministra inostranih poslova Slovačke Miroslava Lajčaka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: