Zbog čega Hitlerova glava prevrće očima i gleda Berlince

Zbog kontroverzne umetničke izložbe u Berlinu svetleća glava Adolfa Hitlera gleda prolaznike sa zgrade, pa su neki zvali policiju, navodi „Raša tudej“.

Izvor: B92

Subota, 01.10.2016.

10:36

Zbog čega Hitlerova glava prevrće očima i gleda Berlince
Foto: Screenshot

Hitler je jedna od nekoliko desetina ličnosti izabrani da budu deo umetničkog projekta Andreasa Belkea za njegov „Berlin sija“ festival koji će mesec dana trajati u glavnom gradu Nemačke.

Njegovo lice može se videti na Lajpciger placu, dok se u pozadini vijori niz nacističkih zastava, doduše bez svastike. Hitler sa zgrade ništa ne govori, samo prevrće očima.

RT piše da je izložba organizovana samo nekoliko stotina metara od mesta na kojem je Hitler počinio samoubistvo 1945. godine.

Osim toga, na zgradi se može videti i lice ministra propagande Jozefa Gebelsa koji viče „da li želite totalni rat“.

Nisu svi bili svesni da je reč o umetničkoj izložbi, pa je tako jedan motorista bio toliko šokiran da je pozvao policiju.

Nacistički simboli i sve što glorifikuje Treći rajh zabranjeni su u Nemačkoj.

Iz policije ističu da je prikazivanje Hitlera i Gebelsa na izložbi dozvoljeno jer je reč o umetničkom radu.

„Postoji jasan istorijski kontekst kao deo performansa“, izjavio je portparol policije. Izložbu je inače branio i sam Belke istakavši da on ne vrši „naci propagandu“ i da lica Hitlera i Gebelsa služe kao upozorenje.

„Ovo je jasno upozorenje svima. Ovo nikada više ne sme da se ponovi. Inspirišemo ljude da se suoče sa istorijom. Ne propagiramo nacizam“, navodi on u saopštenju.

Festival je počeo u petak i trajaće do 16. oktobra, a u okviru festivala biće osveteljeno oko 70 zgrada širom Berlina. Među onima čije će se lice naći na nekoj zgradi su, između ostalog, Džon Kenedi, Helmut Kol, Dejvid Haselhof...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: