"Sramota najveće oružje, Rusija rizikuje da bude izgnanik"

Šef britanske diplomatije Boris Džonson izjavio je da je Rusija u opasnosti da postane država-izgnanik.

Izvor: B92

Subota, 01.10.2016.

09:15

Foto: GettyImages

Osim toga, Džonson je kritikovao i navodna "dvostruka bombardovanja" u Siriji u kojima stradaju radnici hitne pomoći i humanitarni radnici.

"Oni bace jednu bombu i onda čekaju da dođu humanitarni radnici, odnosno civili koji izvlače povređene iz ruševina, a zatim pet minuta kasnije bace još jednu bombu", izjavio je Džonson za britanski list "San", a prenela je agencija AFP.

On je dodao da britanska vlada ima dokaze da su ruski avioni izvršili takve napade, koji su "nesumnjivo ratni zločin".

"Imamo dokaze. Imamo dobre osnove da verujemo da sami Rusi vrše takve napade. Pokušavamo da dokumentujemo te događaje u potpunosti, zato što je to, po mom mišljenju, nesumnjivo ratni zločin", istakao je britanski ministar spoljnih poslova.

On je rekao da Britanija i SAD razmatraju "niz opcija" koje imaju za cilj da povećaju pritisak na zvaničnu Moskvu.

"Najmoćnije oružje kojim raspolažemo je sramota. Stav sveta prema Rusiji je sve stroži i mislim da ljudi sada veruju da je Rusija u opasnosti da postane država-izgnanik", rekao je Džonson i dodao: "Ako ovako nastave, izgubiće svaku naklonost i divljenje u svetu, a ja mislim da je njima do toga stalo."

Kratkotrajni prekid vatre, koji su Moskva i Vašington dogovorili prošlog meseca, propalo je, a obe strane krive jedna drugu za taj neuspeh. SAD optužuju Rusiju da nasumice bombarduje područja istočnog Alepa pod kontrolom pobunjenika, kako bi potpomogli napade sirijskog režima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: