Rusija i SAD ponovo suprotno o Siriji

Rusija je pozvala SAD da odvoje teroriste Al Kaide u Siriji od umerenih pobunjenika kako bi se uspostavilo održivo primirje.

Izvor: B92

Subota, 01.10.2016.

00:14

Rusija i SAD ponovo suprotno o Siriji
Foto: Thinkstock

Rusija je tako odgovorila na pozive američkih zvaničnika za okončanjem napada na Alepo.

S druge strane, SAD tvrde da Rusija još nije preduzela korake da zaustavi sukobe u Siriji.

Portparol Stejt departmenta Mark Taner rekao je da SAD nisu ispunile pretnju o prekidu diplomatskih odnosa s Rusijom kada je reč o Siriji, ali da su blizu toga "jer Moskva još nije učinila ono što se od nje očekuje".

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov rekao je državnom sekretaru SAD Džonu Keriju da je ogranak Al Kaide u Siriji (Džabhat Faht al Šam) više puta prekršio primirje.

Lavrov je rekao Keriju u telefonskom razgovoru da su teroristi takođe ometali isporuku humanitarne pomoći.

Teroristi su iskoristili primirje da se pregrupišu, a mnoge pobunjeničke grupe su se uspešno spojile s njima, uprkos obećanju SAD da će ih razdvojiti, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Lavrov je izjavio ranije danas za Bi-Bi-Si da SAD da pokušavaju da poštede džihadističku grupu u Siriji, u slučaju ako im zatreba za svrgavanje sirijskog predsednika Bašara el Asada.

Prema njegovim rečima, SAD su prekršile obećanje i nisu odvojili Džabhat Faht al Šam (nekadašnji al-Nusra front) i druge ekstremističke grupe od umerenih pobunjenika u Siriji.

"Oni još nisu u stanju ili ne žele da to učine. Verujemo da je plan da se poštedi al-Nusra front", kazao je šef ruske diplomatije.

Portparol Stejt departmenta Mark Taner rekao je da SAD nisu ispunile pretnju da će okončati diplomatske razgovore sa Moskvom o okončanju rata u Siriji i formirati antiterorističku alijansu protiv Islamske države i Al Kaide.

Taner je potvrdio da je američki državni sekretar Džon Keri razgovarao sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom dok se vraćao sa sahrane bivšeg predsednika Izraela Šimona Peresa.

"Nismo sasvim prekinuli diplomatske odnose sa Rusijom kada je reč o Siriji, ali smo blizu toga jer Moskva još nije učinila ono što se od nje očekuje", rekao je Taner i dodao da se razgovori SAD i Rusije nastavljaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: