Poslednja ponuda HDZ: To je to, odgovorite do ponedeljka

Pet ministarstava i mesto prvog potpredsednika Vlade, ali ne i pozicija šefa Sabora, glasi poslednja ponuda koju je HDZ poslao Mostu, piše “Jutarnji”.

Izvor: B92

Subota, 01.10.2016.

10:01

Poslednja ponuda HDZ: To je to, odgovorite do ponedeljka
Foto: GettyImages

Mostovcima je, kako navode izvori iz HDZ-a, na pregovorima poručeno da se konačno odluče pristaju li ili ne na tu ponudu, a navodno su dobili i rok za odluku - do sledeće runde pregovora, što znači do ponedeljka 3. oktobra.

Osim toga, HDZ je Boži Petrovu, kako “Jutarnji” nezvanično saznaje, ponudio podršku oko lokalnih izbora u Metkoviću i Omišu.

“Uz pet ministarstava i potpredsedničko mesto u Vladi, Most ne može dobiti još i mesto šefa Sabora. To bi bilo zaista previše”, rekao je izvor iz HDZ, upućen u pregovore.

Kako kaže, Božo Petrov nije bio u kombinacijama za mesto predsednika Sabora kako se nagađalo po medijima, nego je ta pozicija bila rezervisana za Roberta Podolnjaka.

Međutim, šef HDZ-a Andrej Plenković juče je na pitanje da li je tačna informacija da se čelniku Mosta Boži Petrovu nudi mesto predsednika Sabora, odgovorio kako se “ništa ne nudi”, nego se razgovara o mnogim pitanjima, pa tako i o sastavu Vlade i podeli pozicija u Saboru.

Informaciju da je došlo do određenih problema u pregovorima između HDZ-a i Mosta te da se do ponedeljka ti razgovori prekidaju, u četvrtak uveče i HDZ i Most su opovrgavali.

Plenković je rekao da se pregovori odvijaju normalno, “u skladu sa dogovorenom programu”. Rekao je da postoje kontakti s Mostom na stručnom nivou te za ponedeljak najavio nastavak formalnih razgovora između dve stranke.

Međutim, u HDZ-u su se u četvrtak proširile informacije kako je očigledno da se oko pregovora HDZ-a i Mosta događa “nešto važno”.

“U ovakvoj situaciji, kad se moramo što pre dogovoriti oko ključnih stvari, nelogično je da se uzimaju pauze od nekoliko dana. I pre je bilo naznaka da ne ide sve tako glatko kako obe strane žele predstaviti javnosti. Osim toga, nakon ove tri nedelje razgovora mi još uvek konkretno ne znamo što je zapravo na tim pregovorima dogovoreno. Samo se spominju Mostovi uslovi koji su navodno gotovo usaglašeni, i to se neprestano ponavlja. Pa, niko od nas ne veruje da se na tim sastancima pregovarači nisu dotakli kadrova i resora. To je smešno”, izjavio je jedan od sagovornika “Jutarnjeg” iz HDZ-a .

"Dokle će to sve trajati? Ako je svima stalo da se što pre formira stabilna Vlada, onda bi trebalo sesti i dogovoriti se, a ne stalno smišljati nove i nove uslove", kaže istaknuti član HDZ-a.

Takođe, uveren je da Andrej Plenković neće popustiti u pregovorima i udovoljiti svim Mostovim zahtevima.

"To ne bi bilo realno i izazvalo bi nezadovoljstvo u stranci. Sada zaista nismo u situaciji u kojoj smo bili na prošlim izborima", naglasio je sagovornik "Jutarnjeg".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: