Vulin: Bombardovanje Srbije poslednji veliki greh 20. veka

Ministar za rad Aleksandar Vulin izjavio je da je nad Srbijom bombardovanjem izvršen poslednji veliki greh 20. veka.

Izvor: Tanjug

Subota, 01.10.2016.

13:25

Vulin: Bombardovanje Srbije poslednji veliki greh 20. veka
Foto: Tanjug

Kako kaže, Srbija ne može da se zakune da ratova više neće biti, ali moli i želi da se, posle hiljadu godina, rodi jedan naraštaj koji nikad neće upoznati rat.

"Red je i običaj na ovakvim mestima da se da veliko obećanje - da se zakunemo da više neće biti ratova. Srbija tu reč pred vama ne može da da", rekao je ministar, koji je predvodio državnu ceremoniju u čast palim junacima na Solunskom frontu, na srpskom vojničkom groblju Zejtinlik u Solunu.

Kako kaže, Srbija nije želela ni vodila Prvi i Drugi svetski rat, nije tražila ratove devedesetih, te tako ne može reći da ratova neće biti i da se zakune da će svet živeti u miru.

"Ne može Srbija nad kojom je učinjen strašan, veliki greh, greh koji odzvanja čitavim svetom, da se zakune da će svet živeti u miru. Ali, narod slobode i narod stradalnika, kakvi Srbi jesu, može da traži reč od velikih i moćnih da svet zaista živi u miru. A mi cemo tu rec zahvalno primiti i moliti se da se održi zauvek", rekao je Vulin na obeležavanju 98. godišnjice proboja Solunskog fronta.

"Ne daju nam mrtvi da ih obrukamo. Ne daju nam mrtvi da svojim životom ne dokažemo njihovu vrednost. Zato, u ime naših sinova i unuka, od velikih i moćnih tražim da Srbima ispune jednu jedinu želju koju sanjaju hiljadu godina - da rodimo samo jedan naraštaj koji ce prohodati, porasti, živeti i umreti i da ne zarati. Samo jedan. Samo jednom u hiljadu godina. To je naša molitva, to je naš dug", rekao je ministar.

On je poručio da svaki narod ima neko mesto kome se vraća, mesto hodočašća pred koje dođe da se pokloni i da se izmeri, da vidi da li je dostojan onih koji su koračali pre njega i da li će ostaviti uspomenu za one koji dolaze posle njega.

"Svaki narod koji zaslužuje tako da se zove ima jedno parče zemlje pred kojim se pokloni, poljubi i ćuti. Zejtinlik je to mesto. Na ovom parčetu svete grčke zemlje posvećene i našim kostima, 100 godina je prošlo a mi pamtimo", rekao je ministar predvodeći državnu delegaciju na ceremoniji obeležavanja 98. godišnjice proboja Solunskog fronta.

Kako kaže, malo je 100 godina da zaboravimo, kako je bilo, sa kime smo delili hleb i krv, te kako su u naša grčka, francuska, ruska, britanska, italijanska, rumunska braća sa nama delila hleb i krv.

"Malo je 100 godina da zaboravimo ko je gde bio, jer nisu svi isti. Žrtve su svuda iste, ali borba za slobodu nije. Sa našom braćom mi smo umirali za slobodu svog, ali i svakog drugog naroda", rekao je Vulin.

Poručuje da Srbija neće zaboraviti, niti dopustiti da neko drugi svojom željom promeni istinu "sa kim smo se borili i za šta smo se borili".

Vence su položile delegacije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, zvaničnici Republike Grčke, diplomatski predstavnici Francuske, Britanije, Rusije, Italije i predstavnici udruženja građana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: