"Briljantan potez Putina, naveo Zapad na priču s Moskvom"

Ruski novinar Oleg Kašin tvrdi da je ruska intervencija u Siriji briljantan potez predsednika Vladimira Putina.

Izvor: B92

Petak, 30.09.2016.

14:37

Getty Images

Kako prenosi britanski Gardijan, ruski lider je prisilio zapadne sile da vrate Rusiju za pregovarački stol.

Ruski se narod, kaže Kašin, zasitio ratova nakon desetogodišnjeg sukoba u Avganistanu između 1979. i 1989, kada je poginulo više od 15.000 sovjetskih vojnika.

“Stoga Putinova odluka o slanju vojnih snaga u Siriju predstavlja iznenađenje. Pre tri godine, Putin je u Siriji delovao kao posrednik između Bašara el Asada i Zapada, u potrazi za kompromisom. Danas njegovi avioni bombarduju položaje prozapadnih pobunjenika“, navodi Kašin.

On veruje kako je razlog samo jedan: Ukrajina.

“Kada je Putin krenuo u pripajanje Krima Rusiji, očekivao je da neće naići na otpor zapadnih zemalja. No, njegovi su se prijatelji ubrzo našli na popisu međunarodnih sankcija, grupa G8 je postala G7, a Rusija je završila u međunarodnoj izolaciji“, ističe Kašin.

Dodaje i da je rat u Siriji Putinu došao kao poklon.

“S obzirom na to da je Rusija postala ključni igrač u Siriji, Zapad ponovo mora da pregovara s Moskvom. Putinov cilj je da produži rat koliko je god moguće, čime se nada da će osigurati mesto Rusiji za pregovaračkim stolom i dobiti legitimitet za spoljnu politiku Kremlja“, kaže Kašin.

U međuvremenu, ruski građani veruju kako Putin ratuje protiv Islamske države i time ih štiti od terorističkih napada. Radi se, kaže Kašin, o velikom PR uspehu u Rusiji i inostranstvu i ništa se neće promeniti dok zapadne vođe ne počnu da razgovaraju s Putinom.

“Ne o Siriji, već o Ukrajini i sankcijama“, zaključuje Kašin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

23 h

Podeli: