Orbanov referendum - ksenofobija ili pragmatizam

Mađarski premijer Viktor Orban po mišljenju politikologa je pre svega pragmatični lider koji antiimigrantskom politikom povećava i svoju popularnost.

Izvor: Beta

Petak, 30.09.2016.

13:17

Orbanov referendum - ksenofobija ili pragmatizam
Foto: Gettyimages

U nedelju će u Mađarskoj biti održan referendum o evropskoj migrantskoj politici.

"Kada je tema izbeglica u vrhu političkog programa, popularnost Viktora Orbana raste ili ostaje stabilna, kada je nema, popularnost pada", rekao je Andraš Biro-Nađ iz Instituta za politička rešenja.

Orban je nekadašnji liberal i antikomunistički disident, a kao autoritarni i ksenofobni lider nastupa od 2010.

Sadašnji vladajući Fides osnovao je 1988. godine i postao simbol težnji Mađara da se oslobode totalitarizma i usvoje zapadne vrednosti. Na vlast je prvi put došao 1998, ali je morao da napusti poziciju premijera 2002. nakon teškog poraza i prepusti je Socijalističkoj partiji, što je poniženje koje niikada neće zaboraviti.

Na vlast se vratio 2010, u doba ekonomskih potresa i tada je počeo učvršćivanje kontrole nad svim institucijama u zemlji u ime spasa mađarskog naroda - izmenio je i ustav i u njega upisao vrednosti hrišćanstva i tradicionalne porodice, a osigurao je i kontrolu nad pravosudnim sistemom, centralnom bankom i većinom medija.

Reizabran 2014, sada zvanično teži neliberalnoj demokratiji i divi se ruskom predsendiku Vladimiru Putinu. Imigraciju je počeo da intezivno koristi u promotivne svrhe 2015, kada je izgradio i ogradu na granici sa Srbijom.

Njegovoj popularnosti u prilog ide ekonomski rast i niska stopa nezaposlenosti od 4,9 odsto, kao i simpatije konzervativaca u Evropi, posebno u Poljskoj, ali i u okviru bavarske Hrišćansko-socijalne unije. Orban je uspeo da levicu u potpunosti skrajne.

Zanimljiv podatak je da je Orban studirao na Oksfordu zahvaljujući stipendiji Džordža Sorosa, koga danas oštro kritikuje i optužuje, kako prenose mediji, između ostalog da podriva Evropu podrškom migrantima s Bliskog istoka.

Iako često u svađi sa EU, veoma je pragmatičan i zato pazi da ne pređe prave crvene linije u EU, od čijih fondova zavise gotovo sva strukturna ulaganja u zemlji.

Rođen je 1963. godine, zaljubljenik je u fudbal i odrastao je blizu Budimpešte.

Politikolog Paul Lendvai, koji je napisao i Orbanovu biografiju, ističe njegov talenat i pragmatizam.

"Smatram da je on najtalentovaniji i najopasniji političar od pada gvozdene zavese 1989. godine", navodi Lendvai.

On smatra da ceo Orbanov put odiše pragmatizmom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: