Na sahrani Peresa Obama, Abas, Oland, Gauk, Nikolić...

Izraelci i zvaničnici iz celog sveta okupili su se u petak u Jerusalimu na sahrani bivšeg izraelskog predsednika Šimona Peresa.

Izvor: B92

Petak, 30.09.2016.

08:43

Na sahrani Peresa Obama, Abas, Oland, Gauk, Nikolić...
Getty Images

Među njima su predsednik SAD Barak Obama, palestinski predsednik Mahmud Abas, francuski predsednik Fransoa Oland, nemački predsednik Joakim Gauk. Među zvaničnicima koji su došli da odaju poštu Peresu, dobitniku Nobelove nagrade za mir, je i predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Obama koji je jutros doputovao u Izrael, govoriće na ceremoniji. On je Peresa nagradio Predsedničkom medaljom za slobodu 2012. godine.

Veruje da se da će to biti najveći takav skup od sahrane izraelskog premijera Jicaka Rabina, Peresovog partnera u mirovnim nastojanjima, koga je 1995. godine ubio jevrejski nacionalista, protivnik njegove politike zamene zemlje za mir sa Palestincima.

Peres je u 94. godini u sredu umro u bolnici kraj Tel Aviva od posledica moždanog udara.

On je tokom sedam decenija političke karijere bio na svim važnim državnim funkcijama, dvaput je bio premijer i predsednik Izraela od 2017.do 2014.

Peres je 1994. Nobelovu nagradu za mir dobio zajedno s Rabinom i palestinskim vođom Jaserom Arafatom za napore za postizanje mira na Bliskom istoku. Od tada je mirovni proces doživeo krah više puta, a Abas je uprkos tome odlučio da dođe na sahranu u znak počasti Peresovoj posvećenosti miru.

Počasna Vojna garda je jutros ponela kovčeg sa Peresovim telom, koji je u četvrtak bio izložen u dvorištu Parlamenta kako bi Izraelci odali poslednju poštu svom devetom predsedniku.

Garda je pratila Peresovu porodicu do vozila i izgovorila jevrejsku molitvu "kadiš" za mrtve.

Kovčeg je prenet do groblja na Brdu Hercl gde će Peres biti sahranjen pored bivših premijera Jicaka Rabina i Jicaka Šamira, na mestu gde se sahranjuju veliki izraelski lideri.

Policija je zatvorila ulice u centralnom Jerusalimu pred sahranu, a o bezbednosti brine se 8.000 policajaca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: