Obama i Merkelova: Rusi izvode varvarske napade u Alepu

Predsednik SAD Barak Obama i nemačka kancelarka Angela Merkel oštro su, kao "varvarski", osudili napad ruske i sirijske vojske na pobunjničke četvrti Alepa.

Izvor: B92

Petak, 30.09.2016.

07:36

Obama i Merkelova: Rusi izvode varvarske napade u Alepu
Getty Images

"Predsednik i kancelarka oštro su osudili varvarske avionske napade Rusa i sirijskog režima na istok Alepa, sa nekoliko stotina hiljada civila, od kojih su deca polovina", saopštila je Bela kuća pole telefonskog razgovora dvoje lidera.

Oni su se saglasili da Rusija i sirijski režim "imaju posebnu odgovornost da se zaustave borbe u Siriji i da se omogući humanitarni pristup UN opkoljenoj oblasti".

Uprkos pozivima svih strana da se zaustavi bombardovanje Alepa, Rusija je pokazala da nema nameru da zaustavi rat, uprkos humanitarnoj katastrofi u tom razorenom i opkoljenom gradu pod stalnom paljbom.

To je "najveća humanitarna katastrofa ikada do sada u Siriji", za pet i po godine rata, rekao je u četvrtak šef humanitarnih operacija UN Stiven O'Brajen.

I dve najveće bolnice u Alepu u sredu su prekinule rad pošto su oštećene bombardovanjem i artiljerijskom vatrom, saopštilo je Sirijsko-američko lekarsko društvo (SAMS), NVO sa sedištem u SAD.

Tako je oko 600 ranjenika ostalo bez ikakve pomoći u Alepu, gde nema dovoljno zdravstvenog osoblja i medicinske opreme, rekao je zamenik specijalnog izaslanika UN za Siriju Ramzi Ezeldin Ramzi.

Rat u Siriji je počeo 2011. godine posle krvavog suzbijanja antivladinih demonstracija. Više od 300.000 ljudi je poginulo i izazvana je najteža humanitarna tragedija još od Drugog svetskog rata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

119 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: