Rusija: SAD neguju agresivnu nuklearnu strategiju

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova izdalo je oštro saopštenje u kom optužuje SAD da neguju agresivnu nuklearnu strategiju koja preti Rusiji.

Izvor: Beta/AP

Četvrtak, 29.09.2016.

23:07

Rusija: SAD neguju agresivnu nuklearnu strategiju
Foto: Gettyimages

Zvaničnici su reagovali na nedavnu izjavu američkog ministra odbrane Eša Kartera, navodeći da se radi o prikrivenoj pretnji za Rusiju, prenosi američka agencija AP.

Oštra izjava održava veći stepen nepoverenja izmedju Moskve i Vašingtona nakon kolapsa rusko-američkog sporazuma o prekidu vatre u Siriji.

Karter je izjavio u ponedeljak da je, iako je Hladni rat davno okončan, potrebno nuklearno oružje da bi se spečilo da Rusija ili neki drugi potencijalni agresor pomisle da mogu da se izvuku sa nuklearnim napadom.

Ministrastvo spoljnih poslova Rusije protumačilo je izjavu američkog zvaničnika kao nameru da SAD smanje prag za korišćenje nuklearnog naoružanja.

"Karterova izjava znači da ukoliko se Rusija nadje na udaru američkih saveznika, SAD će biti spremne da to podrže i da iskoriste nuklearno naoružanje protiv nas", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se, takodje, izražava nada da "Vašington razume značenje ovakve izjave i njene potencijalne posledice na medjunarodnu sigurnost i stabilnost".

Sadašnja ruska vojna doktrina predvidja upotrebu nuklearnog naoružanja za odbranu od snaga koje prete samom postojanju ruske države, navodi Ministrastvo spoljnih poslova. Takodje se optužuje američki zvaničnik da pokušava da naruši značenje tako važnog dokumenta.

"Tako flagrantno pogrešno tumačenje zvaničnog ruskog dokumenta znači da je ministar iskoristio loš prevod ili igra opasnu igru", navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: