Zaharova: Vašington na granici histerije

Potparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je da je očekivala rekaciju Vašingtona na izjave nekih američkih zvaničnika.

Izvor: Sputnjik

Četvrtak, 29.09.2016.

17:37

Zaharova: Vašington na granici histerije
screenshot

„Dobili smo izjave Vašingtona i nadali smo se da će ove izjave naići na osudu“, rekla je Zaharova. „Ali, nažalost, oni to nisu uradili“.

Portparol američkog Stejt departmenta Džon Kirbi izjavio je juče da bi trenutni sukob u Siriji mogao „bez pogovora“ da pređe u „napad protiv ruskih interesa, možda čak i ruskih gradova, a Rusija će nastaviti da svoje vojnike šalje kući u vrećama“.

“Moskva je šokirana ovim ciničnim izjavama. U stvari, Vašington okrivljuje Rusiju zbog nedavnih tenzija u zemlji. Ono što čujemo iz Stejt departmenta je na granici histerije. Očigledno je da je to reakcija na američku politiku na Bliskom istoku. Štaviše, zvaničnici u Beloj kući govore da bi Rusija mogla da se suoči sa problemima nacionalne bezbednosti zbog svoje politike. Ali SAD bi trebalo da razmišljaju o svojoj nacionalnoj bezbednosti. Bilo bi manje problema u svetu kada bi se svaka zemlja bavila svojim problemima. Ona je pozvala američke vlasti da ne skrivaju informacije o terorističkim napadima koji bi se mogli dogoditi na teritoriji Rusije”, istakla je Zaharova.

„Želim da pozovem Vašington da, u slučaju da ima neke informacije o planiranim terorističkim napadima, o mogućim napadima na neke ruske gradove o kojima je govorio Kirbi, njih odmah predaju Moskvi“, rekla je Zaharova. Ona smatra da se, ako SAD imaju podatke o planiranim napadima, ali ih ne dostavljaju, onda to mora nazvati skrivanjem informacija. Moskva bi mogla da smatra izjavu SAD o mogućim terorističkim napadima u Rusiji pozivom ekstremistima na akciju. Mi smatramo da je ova izjava upućena upravo tim ekstremistima“, rekla je ona.

Ranije je portparol Stejt departmenta Džon Kirbi rekao da bi teroristi mogli da izvrše terorističke napade u ruskim gradovima, ako se u Siriji ne prekine građanski rat.

Situacija u Siriji i dalje je napeta, rekla je Zaharova. Borbe između sirijskih oružanih snaga i terorista se nastavljaju u severnom delu zemlje, a posebno u Alepu.

Teroristi su blokirali izlaze iz Alepa za civile. „U principu, taktika ekstremista ostaje nepromenjena: napadi se dešavaju pod plaštom ljudskog štita — govorimo o civilima. Aktivno su uključeni snajperisti, oni pucaju ne samo na vojnike sirijske vojske, već i na civile“, rekla je Zaharova. Prema navodima nemačkih medija, teroristi su potvrdili da dobijaju podršku iz inostranstva.

„Ponovo naglašavamo potrebu za razdvajanjem terorista od opozicije“, izjavila je Marija Zaharova tokom konferencije.

Tvrdnje da ruske vazduhoplovne snage izvode vazdušne napade na bolnice u Siriji nisu tačne. Većina meta koje je napala ruska avijacija su poljske bolnice terorista.

Komentarišući članak o zahtevu Libije za rusko oružje, Zaharova je rekla da tokom posete libijskog zvaničnika Moskvi ova pitanja nisu razmatrana.

Ranije je list „Izvestija“, navodeći diplomatske izvore, pisao da je Halifa Haftar, koji komanduje snagama odanim Savetu poslanika, zatražio od Rusije da prekine embargo na prodaju oružja Libiji i počne da snabdeva oružjem i vojnom opremom istočne libijske snage.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: