Abas poslao zahtev Izraelu, hoće na Peresovu sahranu

Palestinski predsednik Mahmud Abas poslao je zahtev Izraelu da prisustvuje državnoj sahrani bivšeg izraelskog predsednika Šimona Peresa u Jerusalimu.

Izvor: Beta

Četvrtak, 29.09.2016.

15:33

Abas poslao zahtev Izraelu, hoće na Peresovu sahranu
Foto: GettyImages

Izraelski list Harec navodi da bi u Abasovoj pratnji došli načelnik palestinskih obaveštajaca Madžid Faradž, generalni sekretar Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) Saeb Erekat, koji je nekad bio glavni palestinski pregovarač i ministar zadužen za civilne poslove Husein al-Šeik.

Izraelski novinski sajt Ynet takođe javlja da je zahtev poslat, ali se ne navodi ime četvrtog zvaničnika.

Jedan neimenovani palestinski zvaničnik izjavio je da bi Abas želeo da "pošalje snažnu poruku izraelskom društvu da su Palestinci za mir i da poštuje napore miroljubivih ljudi poput Šimona Peresa", prenela je agencija AP.

Desetine drugih svetskih lidera i predstavnika doći će na sahranu, uključujući predsednika SAD Baraka Obamu. Dolazak je najavio i savetnik kralja Maroka.

Peresova sahrana biće jedan od najvećih i najkomplikovanijih događaja u Izraelu. Takvog skupa tu nije bilo od sahrane izraelskog premijera Jicaka Rabina, koga je ubio religiozni jevrejski nacionalista 1995. godine.

Dolazak su najavili i francuski, nemački, poljski, meksički, kao predsednik Togoa, holandska kraljica i princ od Velsa, holandski premijer, predsednik EU, državni sekretar SAD, generalni sekretar NATO, šef kanadske diplomatije, šefica diplomatije EU, dva bivša britanska premijera i predstavnici jordanske i egipatske vlade. Iz Egipta će doći šef diplomatije.

Sahrani Rabina prisustvovali su tadašnji egipatski predsednik Hosni Mubarak i jordanski kralj Husein koji je držao govor.

Bivši predsednik Izraela, dobitnik Nobelove nagrade za mir Šimon Peres, umro je u 94. godini, dve nedelje nakon što je pretrpeo moždani udar.

Dva puta je služio kao premijer, a od 2007. do 2014. godine bio je predsednik.

Nobelovu nagradu za mir dobio je 1994. godine zbog svoje uloge u sklapanju mira sa Palestincima u Oslu godinu dana ranije. Tu nagradu podelio je sa tadašnjim izraelskim premijerom Rabinom koji je kasnije ubijen i palestinskim liderom Jaserom Arafatom .

Uprkos svojim godinama Peres je ostao aktivan, uglavnom preko svoje NVO koja promoviše bliže veze između Izrelaca i Palestinaca i bori se za mir.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: