Procurila strategija EU protiv curenja informacija

Evropska komisija 30. septembra pokreće strategiju protiv curenja informacija sa ciljem da spreči da ključni politički dokumenti cirkulišu u medijima.

Izvor: B92

Četvrtak, 29.09.2016.

12:53

Procurila strategija EU protiv curenja informacija
Foto: Thinkstock

Kako saznaje EurAktiv.com, na taj način bi se izbegla dalja štetu po reputaciju Evropske komisije.

Strategiju protiv curenja dokumenata razmotrili su direktori generalnih direktorata, najviši zvaničnici posle komesara, a sindikati su je dočekali sa indignacijom uvereni da će nepovoljno delovati na uslove rada i podstaći "moralno uznemiravanje" Evropske komisije.

"Glavni cilj strategije protiv curenja je da obezbedi da osetljive i poverljive informacije budu adekvatno zaštićene, da se izbegne politička i šteta po reputaciju Komisije", istakla je zadužena u Komisiji za ljudske resurse Irini Suka (Irene Souka), pokazale su beleške sa sastanka u koje je imao uvid EurActiv.com.

Curenje informacija jedna je od najvećih briga Komisije Žan-Kloda Junkera (Jean-Claude Juncker). Naime, neki od nacrta raznih predloga ukazuju na blisku vezu Komisije i predstavnika industrije dok su neki drugi procureli dokumenti doprineli da se "potope" pregovori o slobodnoj trgovini sa SAD.

Komisija inače ponekad sama odluči da pusti neke informacije da procure, kako bi testirala neku politiku ili kada favorizuje svoju političku agendu.

S druge strane, Komisija koristi osudu javnosti kada neke informacije ugledaju svetlo dana da pokrene reforme koje bi bez toga bilo teško usvojiti.

Takav je bio slučaj sa skandalom Luksliks (Luxleaks) koji je Komisija pretvorila u svoju prednost kroz inicijativu za borbu protiv poreskih privilegija multinacionalnih korporacija u Evropi i šire.

Neki drugi slučajevi bili su mnogo neprijatniji za Komisiju, poput onog bivše potpredsednice u Barozovoj prvoj i drugoj Komisiji Neli Kros (Neelie Kroes) koja je "zaboravila" da prijavi da je direktorka "ofšor" kompanije na Bahamima u vreme dok je bila u Komisiji.

Izvršna vlast EU takođe je primorana da se bavi svojim bivšim predsednikom Barozom zbog povika u javnosti nakon što je imenovan za direktora Goldman Saksa, američke investicione banke koju krive za globalnu finansijsku krizu 2007.

Nove informacije ukazuju da se Barozo sreo sa predstavnicima Goldman Saksa dok je još bio na dužnosti u Komisiji.

Prema Junkerovom timu, tajni sastanci i nedostatak transparentnosti sada pripadaju prošlosti. "Komisija je protagonista transparentnosti", rekao je ranije ove nedelje novinarima portparol Komisije Margaritis Šinas (Schinas).

Napori Komisije da ograniče curenje informacija istovremeno deluju kontradiktorno u odnosu na proglašenu nameru da se dalje jača transparentnost u institucijama EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: