Kina upozorila Japan: Ne igrajte se vatrom

Kina je upozorila Japan da se "ne igra vatrom" zbog odluke Tokija da učestvuje u američkim pomorskim manevrima u Južnom kineskom moru.

Izvor: Beta/AFP

Četvrtak, 29.09.2016.

12:44

Kina upozorila Japan: Ne igrajte se vatrom
Foto: GettyImages

Osim toga, oni su poručili da "reakcija Pekinga neće izostati".

"Tokio se igra vatrom ako želi da učestvuje u zajedničkim manevrima u kineskim teritorijalnim vodama, a vojska Kine neće sedeti skrštenih ruku", rekao je portparol kineskog Ministarstva odbrane Jang Judžun na konferenciji za novinare.

Jang je tako odgovorio na pitanje kako tumači izjavu japanske ministarke odbrane Tomomi Inade da će njena zemlja zajedno sa SAD učestvovati u združenim pomorskim manevrima u Južnom kineskom moru.

Najava učešća Japana u zajedničkim vežbama usledila je u jeku teritorijalnih tenzija između Pekinga, koji polaže pravo na skoro celo Južno kinesko more, i drugih zemalja regiona, Filipina, Tajvana, Vijetnama, Malezije i Bruneja.

Jang je takođe ocenio da je namera Tokija da "izazove nered" u Južnom kineskom moru kako bi iz toga izvukao korist.

Međunarodni arbitražni sud doneo je u julu, u sporu koji je pokrenula vlada Filipina, odluku kojom se Pekingu osporava istorijsko pravo na Južno kinesko more.

Kina, koja je u toj zoni izgradila brojna veštačka ostrva za vojnu infrastrukturu, odbacila je presudu i zapretila da će "odlučno reagovati" u slučaju da druge zemlje preduzmu "provokativne mere protiv bezbednosnih interesa Pekinga".

Kina, Japan i Tajvan takođe vode spor oko suvereniteta nad arhipelagom Senkaku (Diaoju), koji je pod upravom Tokija.

Više od 40 kineskih vojnih aviona nadletalo je u nedelju moreuz Mijako, između dva južna japanska ostrva, a premijer Japana Šinzo Abe poručio je da "neće tolerisati jednostrane pokušaje promene postojećeg stanja u toj oblasti".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: