Orban: Evropa bi pala bez zaštite mađarske granice

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je da bi Evropa već pala dosad da Mađarska nije ispunila svoje obaveze po pitanju ilegalne migracije.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 29.09.2016.

12:12

Orban: Evropa bi pala bez zaštite mađarske granice
Foto: Gettyimages

Orban je za list "Lokal" rekao da primenom striktinih mera zaštite granice prošle godine, Budimpešta nije "izmislila toplu vodu", već je jednostavno "uradila ono što se radi u trezvenijim delovima sveta od SAD do Izraela" - štitila Mađarsku a time i granice Evropske unije.

Govoreći o referendumu 2. oktobra o mandatnim kvotama za raspodelu migranata u Uniji, Orban je rekao da će se na njemu glasati o budućnosti Mađarske i Evrope, prenosi MTI.

Mađarska je, kako je naveo, još uvek posvećena zajedničkoj evropskoj budućnosti, ali Evropskoj uniji je potrebna promena politike kako bismo mogli da "sačuvamo Evropu koju svi volimo i smatramo domom i za koju smo se već toliko žrtvovali".

Prema njegovom mišljenju, krajnje je problematično već i to što članice EU ne mogu da se dogovore o zajedničkoj polaznoj tački za upravljanje migrantskom krizom.

Orban je rekao da migranti koji su ilegalno ušli u Evropu treba da budu izmešteni izvan teritorije EU, ali je dodao da mnoge članice nisu dovoljno "hrabre" da to urade.

On je rekao da nekoliko zemalja misli da je bolje samo da "prihvate" ilegalnu migraciju zato što je Evropa uvek sve prevazilazila u prošlosti.

"Ali ovog puta je drugačije. Ili ćemo sačuvati našu domovinu i Evropu ili ćemo ih izgubiti", zaključio je Orban.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: