Han se upleo u spor Atine i Tirane oko Velike Albanije

Evropska komisija je saopštila da "pozdravlja nastojanja Grčke i Albanije da razjasne otvorena pitanja".

Izvor: Beta

Četvrtak, 29.09.2016.

22:34

Han se upleo u spor Atine i Tirane oko Velike Albanije
Foto: Tanjug

Međutim, Komisija je naglasila da se neće izjašnjavati o tome da li postoji spor oko dela teritorije Grčke uz granicu s Albanijom, koju albanska strana naziva "Ćamurija", a njene stanovnike "Ćami".

Portparolka u Evropskoj komisiji upitana je o sporu Albanije i Grčke, pošto je evropski komesar Johanes Han navodno rekao da je "pitanje Ćama, albanskog Ćama, deo razgovora zvaničnika Grčke i Albanije o međusobnim odnosima".

U Albaniji se smatra da Ćamurija, pogranični deo grčke oblasti Severni Epir u kojoj ima albanskog stanovništva, treba da bude u okviru "Velike Albanije", sastavljene od tog dela teritorije Grčke, i delova Srbije, Crne Gore i Makedonije.

Zvanična Atina odlučno odbacuje da postoji spor oko teritorije i problem albanske manjine na području uz granicu s Albanijom i ne priznaje, kao ni pojam i naziv "Ćami".

Albanski mediji su ocenili da je "komesar Han priznao da postoji pitanje Ćama" pošto su objavili njegov pismeni odgovor na pitanje jedne grčke poslanice Evropskog parlamenta da se oglasi povodom albanskih teritorijalnih pretenzija prema Grčkoj.

Han je, kako su preneli Televizija Top čenel i drugi albanski mediji, odgovorio da "Evropska komisija pozdravlja činjenicu da dve zemlje razmatraju stvaranje zajedničkog mehanizma koji bi organizovao povremene sastanke za raspravu o otvorenim pitanjima, a to uključuje teritorijalni deo i albansko-grčko pomorsko područje, manjinska prava i slučaj Ćama".

Kocijančič je grčkoj novinarki odgovorila da je "Evropska komisija s tim u vezi posebno pozdravila predlog Grčke da se uspostavi platforma za dijalog koji bi omogućio da se razmotre sva pitanja koja traže razjašnjenje".

Evropska komisija, dodala je, "ohrabruje dve zemlje da se i dalje na tome angažuju" i da se na taj način "otklone moguća razmimoilaženja oko važnih pitanja".

Na pitanje novinara kakav je zvaničan stav Evropske komisije i da li ona priznaje da postoji problem s teritorijom Grčke uz granicu s Albanijom, Kocijančič je ponovila da Komisija pozdravlja nameru Atine i Tirane da dijalogom razjasne otvorena pitanja i da "dalje od toga neće ići".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: