Crnogorcu krivična prijava zbog učešća u ukrajinskom ratu

Policija Crne Gore saopštila je da je podnela krivičnu prijavu protiv 26-godišnjeg Podgoričanina osumnjičenog da je učestvovao u ratnim operacijama u Ukrajini.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 29.09.2016.

15:04

Default images
Foto: Thinkstock

On se sumnjiči da je počinio krivično delo "učestvovanje u stranim oružanim formacijama".

"M.B. je, kako se sumnja, krajem 2014, godine iz Crne Gore otputovao u Rusiju, odakle se kasnije uputio u Ukrajinu gde se tokom 2015. pridružio vojsci samoproglašene Donjecke Narodne Republike, na čijoj strani je učestvovao u ratnim sukobima“, piše u saopštenju policije.

Krivična prijava protiv M.B. podneta je juče "u redovnom postupku“ budući da se on već nalazi u zatvoru u Spužu, gde izdržava trogodišnju kaznu za pokušaj ubistva, preneo je "Glas Amerike".

"Policija je, u saradnji sa Agencijom za nacionalnu bezbednost i u koordinaciji i po nalogu Specijalnog i Višeg Državnog Tužilaštva u Podgorici, prikupila dokaze na osnovu kojih se osnovano sumnja da je M.B. izvršio predmetno krivično delo“, kažu u Upravi policije i dodaju da je osumnjičeni uhapšen u Rusiji, a potom izručen Crnoj Gori na izdržavanje kazne.

Ranije ovog meseca policija je uhapsila 38-godišnjeg Ulcinjanina Hamida Beharovića pod sumnjom da je izvršio isto krivično delo, učestvujući više od godinu dana u sukobu u Siriji, gde se navodno borio na strani takozvane Islamske države.

Hapšenje Beharovića bio je prvi slučaj hapšenja i podnošenje krivične prijave protiv nekog crnogorskog državljanina pod sumnjom da je učestvovao u stranim ratnim formacijama.

Crna Gora je prošle godine usvojila zakon koji propisuje zatvorsku kaznu do pet godina za učešće na stranim ratištima i najviše deset godina za vrbovanje i regrutaciju pojedinaca i grupa na teritoriji Crne Gore, s ciljem pridruživanja stranim oružanim formacijama.

Poslednji raspoloživi podaci crnogorskih bezbednosnih službi govore da je od 2012. godine 15 crnogorskih državljana učestvovalo na stranim ratištima, od čega 13 u Siriji i dva u Ukrajini.

Veruje se da se više stotina državljana balkanskih zemalja u poslednjih nekoliko godina priključilo stranim oružanim formacijama na ratištima u Siriji i Ukrajini, podseća "Glas Amerike".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: