"Poziv za saslušanje onda svima u RS, a ne samo Dodiku"

S formalno-pravnog aspekta potpuno bespredmetno da Tužilaštvo BiH uputi poziv za saslušanje predsedniku RS Miloradu Dodiku zbog održavanja referenduma o Danu RS

Izvor: nezavisne.com

Četvrtak, 29.09.2016.

09:00

To je izjavio predsednik Komisije za sprovođenje referenduma o Danu Republike Srpske Siniša Karan.

"Poziv za saslušanje trebalo je da bude prosleđen ili Narodnoj skupštini RS, koja je donela odluku o sprovođenju referenduma ili Republičkoj komisiji, a nikako predsedniku Republike Srpske", istakao je Karan za RTRS

Karan je rekao da predsednika RS nema u procesnom smislu, jer je on više kao predsednik Republike dao političku podršku jednom takvom procesu.

"I ne samo on, već apsolutno svi u Republici Srpskoj. Po tom osnovu svi bi mogli dobiti taj poziv ako je uopšte upućen", kaže Karan.

Karan je pojasnio da Tužilaštvo BiH u slučaju neizvršavanja odluke Ustavnog suda BiH, koja je konačna i obavezujuća, može reagovati tek nakon dopisa, odnosno obaveštavanja Ustavnog suda da neka odluka nije sprovedena i ko tu odluku nije sproveo.

"Oni taj dopis nemaju", istakao je Karan, podsetivši da se sutra održava plenarna sednica Ustavnog suda BiH, na kojoj pretpostavlja da će biti razmatrano i to pitanje, kao i pitanje svih 95 drugih odluka Ustavnog suda BiH koje nisu sprovedene.

Karan je rekao da Ustavni sud BiH mora dati nalog u ovom smislu – obaveštenje Tužilaštvu BiH da bi se pokrenuo takav postupak, a tog obaveštenja nema.

"Ako je bilo ko iz Tužilaštva BiH uputio predsedniku Republike Srpske poziv po tom osnovu - u formalnom smislu grdno je pogrešio", zaključio je Karan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

13 h

Podeli: