Šta o referendumu u Mađarskoj kažu u Krnjači?

Predviđa se da će mađarskim vlastima biti teško da na referendumu dobiju više od 50 posto glasova.

Izvor: B92

Četvrtak, 29.09.2016.

16:16

Šta o referendumu u Mađarskoj kažu u Krnjači?
Foto: GettyImages

Ipak, pitanje koje se nameće je da li će taj referendum uticati na odluku migranata kojim putem će u Evropsku uniju.

U Srbiji je trenutno oko 4.000 migranata u prihvatnim centrima. Ipak, spekuliše se da ih je širom zemlje oko 7.000. Postavlja se pitanje da li su svi ovi ljudi svesni posledica mađarskog referenduma i šta će biti s njima ako Mađarska potpuno zatvori granicu.

Većina od oko 1.000 migranata u Krnjači zna šta bi “NE” mađarskih birača u nedelju moglo da znači. Zato većina, poput Džoela, dok čeka u redu za hranu, razmišlja o novim-starim trasama.

“Upoznao sam jednog krijumčara koji obećava da će me uvesti u Hrvatsku, ali i on plaši jer su kontrole rigorozne. Svaki dan mi obećava, danas, sutra, ali nikako da odem”, kaže jedan od migranata po imenu Džoel.

Koliko plaćaš krijumčaru?

“Iz Turske do Italije 3.200 dolara, platio sam mu 500, ostalo ću kada stignem u Italiju”, kaže on.

Nemaju svi novca za krijumčare zato ,kažu, do daljeg ostaju u Srbiji.

“Tražio sam azil dok sam ovde. Ja bih u Belgiju, ali granice je nemoguće preći”, navodi jedan od migranata.

“Samo možemo da apliciramo za ulazak u Mađarsku i da čekamo. Ovim tempom doći ću na red za najranije godinu dana”, dodaje drugi.

Mađarska policija trenutno u zemlju pušta 15 migranata dnevno. Posle zatvaranja balkanske rute oni se u našoj zemlji zadržavaju i do mesec dana.

“Kapacitete imamo, ali troškovi su veliki. Država plaća, ali cena smeštaja jednog migranta je osam do devet evra dnevno. Trenutno ih je u Srbiji oko 4.000 pa nije teško izračunati da je to veliki novac”, navodi komesarijat za izbeglice Ivan Mišković.

Veliki novac za veliki broj migranata... Možda je to opravdanje za veliki otpad u reci preko koje migranti prelaze kako bi dobili hranu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: