BG: Odata pošta majoru JNA Milanu Tepiću

U Beogradu je uz vojne počasti i polaganje venaca odata pošta majoru JNA Milanu Tepiću koji je pre 25 godina stradao tokom sukoba sa hrvatskim snagama.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 29.09.2016.

13:22

BG: Odata pošta majoru JNA Milanu Tepiću
Ilustracija: Thinkstock

Ministar Aleksandar Vulin rekao je da je to ministarstvo podnelo inicijativu za podizanje spomenika.

Na spomen ploču majora Tepića vence su položili članovi porodice, predstavnici vojske, Ministarstva odbrane, kao i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Vulin, koji je rekao da je ministarstvo pokrenulo inicijativu za podizanje spomenika majoru Tepiću, a da se sa gradom u toku dogovori u vezi sa izborom lokacije.

Vulin je rekao da su Milan Tepić i vojnik Stojadin Mirković, koji su poginuli pre 25 godina, primer da srpski narod kroz svoju istoriju uvek ima na koga da se osloni.

"Narod koji u sebi u svakom ratu iznedri ovakve ljude, narod je koji može da veruje da će mu budućnost uvek biti obeležena hrabrim i čestitim ljudima", rekao je Vulin.

On je naveo da Srbija nije izazivala ni tražila ratove na prostoru bivše Jugoslavije devedesetih godina, ali da su ti sukobi, koji su razbili Jugoslaviju i na kraju završili bombardovanjem, pokazali da srpski narod ima ogromnu snagu i sposobnost da se održi.

"Srbija ne želi rat, Srbija ne traži ratove, Srbija nije zemlja ni narod koja ne zna šta je cena rata i zbog toga ceni mir, ali je Srbija spremna da se, vođena ovakvim herojima, izbori za svoju slobodu", rekao je Vulin i dodao da su dužnost i sloboda reči koje objašnjavaju srpski narod.

Pre 25 godina, na današnji dan, major Milan Tepić digao je u vazduh, sa 170 tona eksplozivnih sredstava, skladište borbenih sredstava "Barutana" u selu Bedenik, nedaleko od Bjelovara, kako bi sprečio da ga preuzmu pripadnici Zbora narodne garde.

Stradali su i Tepić i devetnaestogodišnji vojnik Stojadin Mirković, koji, uprkos Tepićevoj naredbi, nije hteo da se preda, dok je hrvatska strana potvrdila gubitak 11 svojih vojnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: