Vučić se upisao u Knjigu žalosti u Ambasadi Izraela

Premijer Aleksandar Vučić upisao se u Knjigu žalosti u Ambasadi Izraela povodom smrti izraelskog lidera Šimona Peresa.

Izvor: B92

Četvrtak, 29.09.2016.

14:02

Vučić se upisao u Knjigu žalosti u Ambasadi Izraela
Foto: Tanjug

Osim toga, Vučić je izrazio saučešće narodu Izraela, njegovoj vladi i predsedniku, kao i Peresovoj porodici.

"Šimon Peres bio je jedan od najvećih lidera koje je svet imao, čovek koji se nije libio da sebe menja, ali čovek koji je uvek na umu imao ostvarenje najvišeg i najvažnijeg cilja i svog, jevrejskog naroda, ali i celokupnog čovečanstva, a to je mir", upisao je Vučić.

Premijer je naveo da je imao veliku čast da upozna Šimona Peresa "legendu svetske politike i da u kratkim razgovorima mnogo toga naučm, kao i da vidim razliku između ljudi, retkih i li gotovo jedinstvenih, kakav je Peres i nas ostalih, koji visine i dubine njegovog razmišljanja nikada nećemo spoznati".

Naveo je i da se nada da će Peresove mirotvorne ideje pobediti i osvojiti svet.
Foto: Tanjug
Bivši predsednik Izraela, dobitnik Nobelove nagrade za mir Šimon Peres, umro je u 94. godini, dve nedelje nakon što je pretrpeo moždani udar.

Dva puta je služio kao premijer, a od 2007. do 2014. godine bio je predsednik.

Nobelovu nagradu za mir dobio je 1994. godine zbog svoje uloge u sklapanju mira sa Palestincima u Oslu godinu dana ranije. Tu nagradu podelio je sa tadašnjim izraelskim premijerom Rabinom koji je kasnije ubijen i palestinskim liderom Jaserom Arafatom .

Uprkos svojim godinama Peres je ostao aktivan, uglavnom preko svoje NVO koja promoviše bliže veze između Izrelaca i Palestinaca i bori se za mir.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: