Nikolić ide u Jerusalim, na sahranu Šimona Peresa

Predsednik Tomislav Nikolić prisustvovaće ceremoniji državne sahrane bivšeg predsednika Izraela Šimona Peresa, saopšteno je iz kabineta predsednika.

Izvor: B92

Četvrtak, 29.09.2016.

12:03

Nikolić ide u Jerusalim, na sahranu Šimona Peresa
Foto: Tanjug

Državna ceremonija biće održana na izraelskom nacionalnom groblju Gora Hercl u Jerusalimu, u petak 30. septembra 2016. godine.

Bivši izraelski predsednik i dobitnik Nobelove nagrade za mir, 93. godišnji Šimon Peres, preminuo je juče u Tel Avivu.

Bivši predsednik Izraela, dobitnik Nobelove nagrade za mir Šimon Peres, umro je u 94. godini, dve nedelje nakon što je pretrpeo moždani udar.

Dva puta je služio kao premijer, a od 2007. do 2014. godine bio je predsednik.

Nobelovu nagradu za mir dobio je 1994. godine zbog svoje uloge u sklapanju mira sa Palestincima u Oslu godinu dana ranije. Tu nagradu podelio je sa tadašnjim izraelskim premijerom Rabinom koji je kasnije ubijen i palestinskim liderom Jaserom Arafatom .

Uprkos svojim godinama Peres je ostao aktivan, uglavnom preko svoje NVO koja promoviše bliže veze između Izrelaca i Palestinaca i bori se za mir.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: