"Rat u Siriji prvi test za Hilari - čvršći stav ka Moskvi"

Kandidatkinja demokrata za predsednika SAD Hilari Klinton spremna je da zauzme čvršći stav prema Moskvi nego njen republikanski protivkandidat Donald Tramp.

Izvor: Tanjug

Sreda, 28.09.2016.

18:45

Foto: Gettyimages

Rat u Siriji biće prvi test, piše američka novinska publikacija "Forin polisi".

Prva debata u kojoj su se u ponedeljak u Njujorku sučelila dva glavna kandidata u trci za Belu kuću oskudevala je u spoljnopolitičkim detaljima, a obilovala otrcanim političkim opaskama i ličnim sukobima, navodi FP.

Američka novinska publikacija primećuje da je, u razmenama stavova o trgovini, sajberratovanju vezanom za Rusiju ili sporazumu sa Iranom, bivša državna sekretarka dovela njujorškog milijardera u defanzivni položaj oslikavajući ga kao čoveka "punog priče", ali bez plana da išta realizuje.

"Mnoštvo hitnih pitanja ostalo je bez odgovora. Na primer, kako će novi predsednik uspešnije sarađivati sa Rusijom nego što je to činila administracija sadašnjeg predsednika Baraka Obame, sada kada treba zaustaviti krvoproliće u Siriji, kada je primirje propalo i kada Damasku ponovo prete sankcije zbog upotrebe hemijskog oružja", ukazuje se u tekstu.

Ipak, FP piše da je "od resetovanja odnosa sa Rusijom do realpolitike, Hilari Klinton spremna da zauzme mnogo čvršći stav prema Moskvi nego Tramp - ili čak Obama, a rat u Siriji biće prvi test".

Američka publikacija navodi da će barem neka od hitnih pitanja verovatno biti postavljena tokom naredne debate, 9. oktobra, koja će biti fokusirana na spoljnu politiku.

"Nakon prvog sučeljavanja Trampa i Klintonove, neopredeljeni Amerikanci mogli bi u predstojećim nedeljama do izbora da traže još odgovora od kandidata - pre svega od Trampa, koji se diči time što se ne priprema za debatu", zaključuje "Forin polisi".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Podeli: