Švajcarska: Donji dom usvojio zabranu nošenja burki

Poslanici donjeg doma švajcarske Skupštine usvojili su zabranu nošenja muslimanske burke koju je predložila vladajuća populistička Demokratska unija centra.

Izvor: B92

Sreda, 28.09.2016.

00:34

Švajcarska: Donji dom usvojio zabranu nošenja burki
Foto: GettyImages

Da bi zabrana stupila na snagu, odluku donjeg doma, odnosno Nacionalnog saveta, treba da potvrde i poslanici Saveta kantona, odnosno gornjeg doma Skupštine.

Istovremeno, pokrenuta je i federalna narodna inicijativa o zabrani burke, koju predvodi švajcarska desnica, posle čega bi mogao da usledi i referendum ako bude sakupljeno dovoljno potpisa.

Desničarski aktivisti formirali su komitet i pokrenuli kampanju sakupljanja potpisa, a za raspisivanje federalnog referenduma o zabrani burke potrebni su potpisi 100.000 građana.

Komitet je saopštio da kampanja i dalje traje, a zakonski rok za sakupljanje potrebnog broja potpisa je 18 meseci, dok referendum može biti raspisan u roku od dve godine.

Rezultati ankete koju je u avgustu sproveo dnevni list Maten dimanš (Le Matin Dimanche) pokazali su da zabranu burke podržava 71 odsto Švajcaraca.

Nošenje burke dozvoljeno je u skoro svim delovima Švajcarske, osim u kantonu Tesen na jugu zemlje, gde je pre tri godine održan referendum na kojem se većina birača izjasnila za zabranu.

Zabrana je stupila na snagu 1. jula, a za njeno kršenje propisana je novčana kazna od najmanje 100 franaka (90 evra).

U Švajcarskoj živi oko 300.000 muslimana, a žene koje u gradovima nose burku uglavnom su turistkinje s Bliskog istoka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: