Mladiću dozvoljena žalba povodom odluke o fer suđenju

Braniocima Ratka Mladića dozvoljeno da ulože žalbu na odluku kojom je u maju odbijena kao neosnovana tvrdnja da je Mladiću prekršeno pravo na pravično suđenje.

Izvor: Tanjug

Sreda, 28.09.2016.

14:49

Mladiću dozvoljena žalba povodom odluke o fer suđenju
Foto: Thinkstock

Naime Mladićevi branioci u maju su od sudskog veća zatražili informacije o tome koji su sudijski pomoćnici iz predmeta protiv Radovana Karadžića sada angažovani u postupku protiv Mladića.

Kao alternativu, branioci su zatražili da čitav proces generalu Mladicu bude proglašen neispravnim, zbog kršenja prava optuženog na pravično suđenje.

Mladićevi advoakti su na stanovištu da se njihovom branjeniku krši pravo na pravično suđenje i tvrde da su isti pomoćnici sudija koji su učestvovali u pisanju presude Karadžiću, kojom je osuđen na 40 godina zatvora, pomoć sada pružaju sudijama u procesu protiv generala Mladića.

Sudsko veće je međutim početkom jula odbacilo tvrdnje odbrane da je suđenje Mladiću nepravično, ističući da odluke i presudu donose samo sudije a ne njihovu pomoćnici, a danas je dozvoljavajući žalbu, ponovo odbilo da prespita svoju ranije odluku.

O žalbi odbrane odlučivaće Žalbeno veće Tribunala.

Izlaganje završnih reči Haškog tužilaštva zakazano je od 5. do 7. decembra, a Mladićeve odbrane za 9, 12. i 13. decembra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: