EK: "Blokada" Šengena je i dalje opravdana, ali...

Evropska komisija navodi da su granične kontrole koje su neke zemlje Šengenske zone uvele prošle godine kako bi zaustavile priliv migranata i dalje opravdane.

Izvor: Tanjug

Sreda, 28.09.2016.

13:35

EK:
Thinkstock

Ističe se i da je broj izbeglica smanjen.

To, međutim, ne znači da će pet država - Nemačka, Švedska, Norveška, Danska i Austrija - automatski moći da produže svoje vanredne granične kontrole u Šengenskoj zoni kada odluka o tome istekne 12. novembra, prenosi Rojters.

EK je saopštila da je ukupno 5.651 osoba prebačena iz Italije i Grčke u druge zemlje po planu relokacije.

Komisija je navela i da granične kontrole "ostaju u uslovima" dogovorenim za njihovu implementaciju i da nema potrebe za njihovim promenama.

Kada je reč o Grčkoj, u kojoj se nalazi oko 60.000 migranata, Komisija je navela da, uprkos poboljšanju uslova njihovog boravka, Atina mora da unapredi prihvatne centre, pristup procedurama azila i poboljša zaštitu za najranjivije slučajeve.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

23 h

Podeli: