"Stav javnosti o usvajanju dečaka - stav laika"

To da se u slučaju usvajanja dečaka iz Zrenjanina poštuju procedure, ne emocije, može biti stav laika, smatra predstavnik resornog ministarstva Dragan Vulević.

Izvor: B92

Sreda, 28.09.2016.

16:45

Foto: Thinkstock

Načelnik sektora za brigu o porodici Ministarstva za socijalna pitanja Dragan Vulević kaže za B92 da je u slučaju koji je uzburkao javnost sve po zakonu.

"Stav javnosti može biti stav laika. Stručnjaci znaju šta je relevantna procedura i koji procesi se odvijaju kako u domaćem, tako i u međunarodnom usvajanju", kaže Vulević.

Slučaj petogodišnjeg dečaka koga su, prema rečima hraniteljke, nadležni neobično brzo izveli iz sredine u kojoj je proveo skoro ceo život i koji će otići u inostranstvo, naterao je Zrenjanince na protest, a nadležne da više puta podvuku da je "procedura apsolutno ispoštovana".

"Celokupna procedura usvajanja realizuje se u skladu sa postupkom propisanim Porodičnim zakonom, Haškom konvencijom o međunarodnom usvojenju, standardima stručnog rada u najboljem interesu deteta. Ukoliko se proceni da je usvojenje u najboljem interesu deteta i kada se pronađe adekvatna usvojiteljska porodica obaveza hranitelja jeste da zajedničkim sa centrom za socijalni rad pripremi dete zanapuštanje hraniteljske porodice", saopštilo je ministarstvo, a te reči je ponovio i Vulević.

Kako je precizirao, sprovedena je "relevantna procedura", a o trajanju procesa odluke su donete na osnovu ocena stručnjaka koje važe i za konkretan slučaj, ali i za sve ostale.

"Proces se prvo odvija u prisustvu lica koje je značajno za dete, a nakon toga sledi odvajanje i navikavanje deteta na nove odnose i buduće usvojitelje", kaže Vulević.

Hraniteljka Ljiljana Radulović, koja je o detetu brinula od njegovog trećeg meseca, kaže za B92 da je dete nelegalno uzeto od nje, te da nije vođeno računa o detetovim osećanjima i pravima.

Kaže da ju je dete zvalo mama, iako mu je odavno objasnila da ga nije rodila, već donela. Oduvek je, kaže, bila svesna da dete jednoga dana može biti usvojeno, ali nije očekivala da će se sve završiti tako brzo.

“Ja sam ga obukla, on je krenuo, kad je izlazio, lepo sam mu videla suze. Htela sam da ga poljubim kada su izašli napolje, nisam se ni pozdravila sa detetom. Da li je moguće da nisam ni to mogla? Da sam pet godina bila dobra i da sad nemam pravo ni da se pozdravim? Da li su se bojali njegove reakcije?", kaže Ljiljana Radulović, hraniteljka iz Zrenjanina.

Tri dana ranije ona je upoznala bračni par iz inostranstva koji će dete usvojiti. Prvi put joj je bilo dozvoljeno da vreme provedu zajedno, kasnije su sa detetom bili sami. Tvrdi da su joj dete vraćali iscrpljeno, te da je sa njima bio samo prevodilac, ali ne i ljudi iz Centra za socijalni rad.

“To je jako brzo. Zašto tako brzo, ako već to tako treba? Da li neko razmišlja o osećanjima tog deteta, da li neko razmišlja šta on misli u svojoj glavici? Ako ga izoluju i prave idealan svet, da li razmišljaju šta će se desiti kad počne stvaran svet? On ne zna jezik, niti oni znaju njegov", kaže ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: