Vulin: Tražiću veću pomoć od EU

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je da balkanska migrantska ruta "još živi".

Izvor: Beta

Sreda, 28.09.2016.

15:32

Vulin: Tražiću veću pomoć od EU
Tanjug

On je najavio zahtev predstavnicima Evropske unije (EU) za veću pomoć Srbiji za sprečavanje ilegalnih prelazaka granice.

"Bez obzira na formalnu odluku zemalja EU o zatvaranju balkanske rute, ona je još živa. Ima manji broj migranata nego prošle godine, ali to su još uvek veoma veliki brojevi i još uvek postoji veliki broj ljudi koji pokušavaju da uđu na našu teritoriju", kazao je Vulin na konferenciji za novinare u Leskovcu.

Ulazak migranta na teritoriju Srbije kontroliše veliki broj angažovanih pripadnika policije i vojske Srbije, za čije angažovanje će Vulin tražiti veću finansijsku pomoć od predstavnika EU u Briselu i međunarodnih humanitarnih organizacija u Žnevi.

"Mi imamo iste probeleme kao zemlje EU a ne dobijamo ni približno istu količinu novca kao što dobijaju zemlje EU. Ja ću vrlo brzo razgovarati sa predstavnicima EU u Briselu, sa UHCR-om i drugim organizacijama. Tražimo pomoć, da Srbija bude tretirana na isti način kao zemlje na tranzitnoj ruti. Nije logično da mi nosimo toliki teret, a da druge zemlje za isti i manji rad dobijaju daleko veću pomoć", istakao je Vulin.

Odgovarajući na pitanje o mogućnostima postavljanja ograde na državnoj granici Srbije, Vulin je kazao da se sa tim predlogom nije složio premijer Srbije Aleksandar Vučić.

"Ministar Stefanović i ja smo predložili predsedniku Vlade da ojačamao zaštitu naših granica i kroz određene fzičke barijere kako bismo olakšali angažovanje naše vojske i policije, ali on ne deli naše stavove. Ja ću to poslušati i prihvatiti, kao i ministar Stefanović", rekao je Vulin.

Vulin je danas hitnoj službi Doma zdravlja u Leskovcu predao novi reanimobil u vrednosti oko 45.000 evra, nabavljen preko Ministarstva za rad u okviru projekta Banke za razvoj Saveta Evrope.

Leskovac je jedan od gradova na jugu Srbije koji se nalazi na takozvanoj balkanskoj ruti, a lekari iz Doma zdravlja angažuju se za pružanje medicinske pomoći migrantima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: