"Ne tražimo od Srbije da prekine veze sa Rusijom, ali..."

Vrata EU ostaju otvorena za Zapadni Balkan, piše u autorskom tekstu za Dojče vele Mihael Rot, državni sekretar u nemačkom Ministarstvu spoljnih poslova.

Izvor: Dojèe vele

Sreda, 28.09.2016.

12:11

Default images
Thinkstock

Raspoloženje za proširenje Evropske unije nije najvedrije i to nije počelo referendumom o Bregzitu, naveo je Rot.

“Građanke i građani u EU očekuju da Unija reši sopstvene probleme pre nego što primi nove članice. To izaziva zabrinutost i u državama Zapadnog Balkana. Stoga je bio važan signal sa julske konferencije u Parizu u okviru takozvanog Berlinskog proseca: evropska perspektiva je osnažena, ulazak u EU će uslediti čim budu ispunjeni svi neophodni uslovi”, ističe Rot.

On konstatuje da ljudi u zemljama Zapadnog Balkana veruju da se približavanje EU odvija previše sporo.

“Neophodne reforme od njih zahtevaju mnogo. Baš zato političarke i političari imaju još veću obavezu da pridobiju podršku za zajednički cilj – ulazak u EU. On je u obostranom interesu. Države Zapadnog Balkana profitiraju od zajednice koja je svetski simbol privrednog rasta, solidarnosti, slobode i demokratije utemeljene na neporecivim vrednostima. Evropska unija s druge strane profitira od jednog stabilnog i demokratskog regiona”, dodaje Rot.

Prema njegovim rečima, svaka zemlja sama određuje trenutak pristupanja EU: što brže sprovode reforme, to je ulazak bliži.

“Kada će EU primiti nove članice zavisi manje od EU, a više od tempa promene u zemljama-kandidatima. Kriterijumi su jasno utvrđeni. Evropska unija neće ostaviti te države same, ona će ih i dalje podržavati na njihovom putu”, piše Rot.

Navodi i da razvoj demokratije i pravne države za Nemačku ima prioritet.

“To je osnovni kriterijum za mogući ulazak u EU. Unija i Srbija su nedavno otvorile ključna pregovaračka poglavlja – to je bio važan korak na obostrano zadovoljstvo. Sada se radi o tome da nakon reči uslede i dela. Radi se o primeni svega onoga što je srpska Vlada konkretno predvidela u akcionim planovima za poglavlja 23 i 24. Srbija je tu na dobrom putu. EU pomno motri stanje medijskih sloboda, nezavisnosti pravosuđa, osnovnih i ljudskih prava”, ističe Rot.

Nemački funkcioner navodi da je jasno da promene koje dotiču celo društvo ne mogu biti izvedene preko noći.

“Ali neophodne reforme nisu same sebi cilj niti su ustupak Evropskoj uniji – naprotiv, one treba da koriste srpskim građankama i građanima. Isto važi za pomirenje u regionu i dobrosusedske odnose. Oni služe trajnoj stabilnosti u regionu i trebalo bi da poboljšaju zajednički život ljudi”, kaže Rot.

Podseća da su članice EU, uprkos različitim istorijskim iskustvima i shvatanjima, usaglasile zajedničku poziciju prema Rusiji.

“Pri tome EU svoje ophođenje prema Rusiji ne zasniva isključivo na sankcijama već i na dijalogu. Nikako ne želimo politiku protiv ili bez Rusije. Zato niko i ne traži od Srbije da prekine svoje veze sa Rusijom. U Evropskoj uniji se radi o zajedničkom političkom nastupu – i prema Rusiji. Srbija je donela odluku da želi da postane članica EU potpuno svesna da to znači da će tokom pristupnog procesa morati da kontinuirano prilagođava svoju spoljnu politiku zajedničkoj spoljnoj politici Evropske unije”, zaključuje Rot.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: