Ko će zameniti Vladimira Vukčevića?

Predlozi Državnog veća tužilaca s kandidatima za novog tužioca za ratne zločine upućeni su Vladi Srbije, potvrđeno je za našu televiziju.

Izvor: B92

Utorak, 27.09.2016.

16:27

Ko će zameniti Vladimira Vukčevića?

Od januara i od odlaska u penziju Vladimira Vukčevića, to mesto je upražnjeno.

Više od devet meseci bez tužioca za ratne zločine. Prethodni pokušaj izbora tužioca propao je krajem 2015. jer nijedan kandidat nije dobio većinu glasova poslanika Skupštine Srbije.

Novog tužioca čeka više predmeta, od braće Bitići, preko zločina u selu Meja kada je 1999. ubijen veliki broj albanskih civila, do otkrivanja šta se dogodilo u kafiću Panda u Peći. Stručnjaci kažu da su suđenja za ratne zlocine pala u drugi plan.

“Srbija nije bila sposobna da u prethodnom periodu izabere tužioca za ratne zločine, da nismo tu proceduru na adekvatan način mogli da sprovedemo, i to negde jeste signal da se suđenja za ratni zločin stavljaju u zapećak”, rekao je Milan Antonijević iz Jukoma. “Sud za ratne zločine je značajno smanjio svoje aktivnosti i broj presuda i broj optužnica koje su podignute. Ono sto je takođe činjenica jeste da su brojne presude poništene na višim instancama”, navela je Sonja Biserko iz Helsinškog odbora za ljudska prava.

Pored izbora tužioca za ratne zločine, Državno veće tužilaca je Vladi prosledilo spisak i sa tridesetak imena kandidata za popunu javnih tužilaštava po Srbiji. Međutim, izbor je i dalje prepušten uticaju politike, kroz glasanje u Parlamentu.

“Jeste da ova procedura i ostavljanje mnogo veće mogućnosti Narodnoj skupštini za izbor nije najsrećnije rešenje, ali nakon izmene ustava mozemo očekivati i izmenu po ovom pitanju”, dodao je Antonijević.

U većini evropskih zemalja javne tužioce bira organ pretežno sastavljen od tužilaca koji imaju pun demokratski legitimitet - izabrani su na neposrednim tajnim izborima po principu jednakog izbornog prava za sve. KANDIDATI TUŽIOCA ZA RATNE ZLOÈINE Snežana Stanojkoviæ – Sudijski pomoænik u Treæem opštinskom sudu do 2008. Nakon toga prelazi u Tužilaštvo za ratne zloèine, gde je od 2010. pomoænik tužioca. Milan Petroviæ – Od 1976. do 2000. godine bio je zamenik opštinskog tužioca u Požegi i Užicu. Nakon toga postaje zamenik republièkog javnog tužioca, a tri godine kasnije prelazi u Tužilaštvo za ratne zloèine. Dejan Terziæ – Posle volontiranja i rada u sudu u Osijeku, 1994. prelazi u advokaturu da bi tri godine kasnije postao sudija Opštinskog suda u Somboru. Od 2014. sudija Apelacionog suda u Novom Sadu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: