Kolumbu nije mesto u Barseloni? Žele da mu uklone statuu

Grupa levičarskih odbornika u Barseloni ističe da grad ne bi trebalo da obeležava kolonijalno nasleđe zbog čega treba ukloniti spomenik Kristofera Kolumba.

Izvor: B92

Utorak, 27.09.2016.

23:37

Kolumbu nije mesto u Barseloni? Žele da mu uklone statuu
Foto: GettyImages

Statua Kolumba stoji ispred La Ramble više od veka, ali antikapitalistički odbornici kažu da to nije dobro, prenosi Gardijan“.

Spomenik je visok 60 metara, na vrhu se nalazi bronzana statua čuvenog istraživača iz Đenove koji rukom pokazuje ka moru, a na tom mestu je od 1888. godine. Tim spomenikom je odata počast njegovim kolegama i zaštitnicima kralju Ferdinandu i kraljici Izabeli.

Ipak, odbornici su podneli zahtev da se statua Kolumba ukloni, zajedno sa svim ukrasima na stubu i podnožju jer glorifikuje osvajanje Amerike. Kako navode, prikladnije bi bilo podići spomenik „američkom otporu imperijalizmu, represiji i rasnoj segregaciji“.

Kolumbova statua čak i nije jedna koja se našla na njihovoj meti – oni bi da uklone i spomenik biznismena i trgovca robljen Antonija Lopeza. Tu, kažu, treba podići spomenik žrtvama trgovine robljem.

Takođe, navode i da bi trebalo ukinuti nacionalni praznik na datum kada je Kolumbo stigao u Ameriku – 12. oktobar.

„To ne samo da promoviše kolonijalizam i imperijalizam, već i genocid nad stanovnicima Amerike i čin agresivne španske nacionalizacije“, ističu oni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: