Holandski vojnici tuže državu jer su išli u Srebrenicu

Oko stotinu bivših holandskih pripadnika mirovnih snaga UN možda će tužiti holandsku vladu zato što ih je poslala da brane Srebrenicu 1995. godine.

Izvor: Tanjug

Utorak, 27.09.2016.

21:12

Holandski vojnici tuže državu jer su išli u Srebrenicu
Foto: Thinkstock

Njihov advokat je izjavio da su oni poslati u Srebrenicu nakon što je ministarka odbrane priznala da je to bila "nemoguća misija".

"Država (Holandija) je ove vojnike poslala u nemoguću misiju, a zatim ih napustila", rekao je advokat Majkl Ruperti AFP-u.

Advokat navodi da je misija u Srebrenici, vojnicima "nanela veliku štetu, fizički, psihički, finansijski, kao i štetu u njihovom društvenom životu".

U junu ove godine, ministarka odbrane Dženin Henis-Plašert izjavila je da je bataljon poslat u Bosnu "bez adekvatne pripreme, bez odgovarajućih sredstava, sa malo informacija, kako bi zaštitili mir koji više ne postoji".

"To je bila nerealna misija, u nemogućim okolnostima", rekla je ona.

Advokat vojnika navodi da su njegovi klijenti već 20 godina na "lošem glasu" i da ih i dan danas ljudi i na fudbalski tribinama zapitkuju "zašto nisu preduzeli nešto".

"Njihova ljudska i vojna reputacija je mnogo pretrpela, jer su napušteni od sopstvene vlade", rekao je Ruperti i napomenuo da pre podnošenja tužbe želi da se sastane sa ministarkom odbrane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: