"Pao" centar Alepa - žestoke borbe, potrebna evakucija

Sirijske vladine snage zauzele su centar Alepa, koji je bio pod kontrolom pobunjenika, nakon žestokih vazdušnih napada poslednjih nedelju dana.

Izvor: Tanjug

Utorak, 27.09.2016.

18:04

Foto: GettyImages

Državna televizija je javila da je vojska zauzela Farfru, u blizini čuvene tvrđave u Alepu, a da se vode okršaji u blizini istorijskog jezgra grada.

Borbe za najveći sirijski grad i bivši trgovinski centar vode se od kada su pobunjenici zauzeli nekoliko četvrti na istoku grada 2012. godine.

Te četvrti su sada pod opsadom i protekle nedelje pretrpele su najteže vazdušne udare od početka rata, u kojima je poginulo više od 200 ljudi i sravnjeno sa zemljom više zgrada, prenosi AP.

Međutim, borba za Alep je još neizvesna. Vladine snage su tokom vikenda zauzele područje Handarata, ali su ga nekoliko sati kasnije izgubile.

U istorijskom kvartu Alepa, jednom od najstarijih gradova na svetu, nalazi se džamija Umajad, koja je pod zaštitom Uneska. Njen minaret iz 11. veka je srušen u borbama u aprilu 2013. godine.

I Sirijska opservatorija za ljudska prava, organizacija sa sedištem u Londonu, koja se oslanja na informacije aktivista sa terena u Siriji, potvrdila je da vladine snage napredujuu u istorijskoj četvrti.

Opservatorija tvrdi da je u vazdušnim udarima u istočnom delu Alepa poginulo 11 ljudi, a da su pobunjenici gađali obližnja sela Nubal i Zahra, koji su pod kontrolom vladinih snaga, i ubili jednu bebu.

Do najnovijih sukoba došlo je nakon propasti jednonedeljnog primirja, postignutog uz posredstvo SAD i Rusije, pri čemu se dve strane međusobno optužuju za kršenje sporazuma.

Jedan sirijski vojni funkcioner u Damasku rekao je da će se operacije u Alepu nastaviti "sve dok teroristi u istočnim delovima grada ne budu zbrisani".

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) i Crveni krst pozvali su na formiranje sigurnih koridora za evakuaciju desetina bolesnih i ranjenih iz istočnog dela Alepa, kako bi im bila pružena lekarska pomoć.

Sirijska vojska je prošle nedelje krenula u ofanzivu na Alep uz pomoć ruskih vazdušnih snaga i šiitskih milicija, a SZO navodi da se u gradu trenutno nalazi samo 35 lekara na više od 250.000 stanovnika.

"SZO traži hitno uspostavljanje humanitarnih ruta kako bi se iz istočnog dela grada evakuisali bolesni i ranjeni", saopštila je portparolka SZO Fadela Čaib.

Portparol SZO Tarik Jašarević izjavio je da je potrebna evakuacija više desetina pacijenata i da će lokalne zdravstvene vlasti sastaviti inicijalni spisak koji će zatim biti dat na procenu arapskom Crvenom polumesecu.

Medicinsko osoblje u istočnom delu Alepa neprekidno radi na spasavanju života, ali nismo u stanju da zadovoljimo potrebe za hitnom pomoći i specijalistima, saopštila je predstavnica Međunarodnog komiteta Crvenog krsta Krista Armstrong.

"Očajnički je potrebno da se evakuišu pacijenti, bolnicama nedostaju zalihe lekova, oprema i krv za transfuziju", rekla je ona.

I sirijski lekari saopštili su juče da su im preko potrebne medicinske zalihe kako bi pomogli stotinama ranjenih. Oni su rekli da je hitno potrebna evakuacija najmanje 40 ranjenih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: