Stoltenberg: "Jaka odbrana EU" i "jak NATO" nisu u sukobu

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg kaže da nema protivrečnosti u želji EU da ojača odbranu intenzivnijom vojnom saradnjom zemalja članica i jakog NATO-a.

Izvor: B92

Utorak, 27.09.2016.

13:02

Stoltenberg:
Getty Images

"Pozdravljam rasprave o tome kako ojačati evropsku odbranu i bezbednost jer nema ničeg protivrečnog između jake evropske odbrane i jakog NATO, naprotiv, jedna drugu dopunjuju. Kao što je naglasila (šefica evropske diplomatije) Federika Mogerini bitno je da ne dupliciramo i da jedni druge dopunjujemo", kazao je Stoltenberg pred susret s ministrima odbrane EU.

Britanski ministar odbrane Majkl Falon upozorio je ranije danas u Bratislavi pred početak sastanka da će se Velika Britanija iako odlazi iz EU usprotiviti bilo kakvim planovima stvaranja evropske armije zato što bi to ugrozilo NATO.

Visoka predstavnici EU za spoljnu politiku i bezbednost Mogerini reagovala je upozorenjem da razgovori EU o jačanju odbrane, i na neformalnom sastanku u Bratislavi, ne vode ka formiranju zajedničke armije EU.

"To ne znači stvaranje evropske armije, vec jaču saradnju. Smer nam nije kreiranje evropske vojske već korišćenje instrumenata i prostora koje već imamo, kao što imamo borbene grupe i opcije koje još nisu ni počele da se koriste", kazala je novinarima Mogerini.

Po rečima visoke predstavnice EU, na Velikoj Britaniji, iako odlazi iz EU, je da odluči da li i u kojoj meri želi da se uključi u taj proces.

Generalni sekretar NATO sa ministrima, razmatra u Bratislavi praktičnu primenu deklaracije EU i NATO sa samita Alijanse u julu u Varšavi o strateškoj saradnji, a sastaće se i sa slovačkim predsednikom, premijerom, kao i sa ministrima spoljnih poslova i odbrane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: