Tramp i Hilari – 90 minuta u klinču / VIDEO

Oko sat i po, bez pauze, američki predsednički kandidati Hilari Klinton i Donald Tramp su debatovali licem u lice.

Izvor: B92

Utorak, 27.09.2016.

07:34

Tramp i Hilari – 90 minuta u klinču / VIDEO
Getty Images

Novinar televizije NBC njuz Lester Holt se našao između njih, postavljao im je pitanja o domaćoj i spoljnoj politici, ali je u pojedinim trenucima gubio kontrolu i prepuštao kandidatima da uđu u otvoreni klinč.

Debata je započela optužbom Klintonove da je Tramp od oca pozajmio 14 miliona dolara, posle čega je on istakao da mu je otac zaista dao pozajmicu, ali u veoma malom iznosu i to još 1975. godine.

“Prema mom planu, porezi će biti smanjeni sa 35 na 15 odsto... Biću kreator poslova kakav nije viđen od Ronalda Regana“, rekao je Tramp.

Na to je repliku imala Klintonova, optuživši protivkandidata da je jedan od prvih ljudi koji je kriv za takozvanu stambenu krizu.

“To se zove biznis“, odgovorio je Tramp.
Getty Images
Na red je došla i tema borbe protiv islamističkog terorizma.

“Kažite Islamskoj državi sve svoje planove... Vi se borite protiv Islamske države tokom celog svog odraslog života“, naveo je Tramp.

Na to je Hilari odgovorila rečima da “ona bar ima plan za borbu protiv Islamske države“.

Tramp je u jednom trenutku ocenio da je Hilari “tipičan političar“.

“Samo priča, nema akcije...“

Što se ekonomskih tema tiče, tu je Tramp rekao da Hilari nema plan za poboljšanje američke ekonomije, što je naišlo na njenu oštru reakciju.

“Ja sam napisala knjigu o svom planu“, navela je Hilari.
Getty Images
Na ocenu Trampa da su SAD postale država trećeg sveta, Klintonova je rekla da je razlog tome možda to što Tramp ne plaća porez na prihod.

“Ja ću objaviti moje uplate za porez kada ona objavi 30.000 izbrisanih mejlova“, naveo je Tramp.

Klintonova je rekla da je Tramp kritikuje samo zbog toga što se dobro pripremila za debatu.

“Znate za šta sam još spremna? Spremna sam da budem predsednica Amerike i mislim da je to dobra stvar“, navela je Klintonova.

Istakla je i da je njen protivkandidat političku karijeru započeo time što je optužio sadašnjeg predsednika Baraka Obamu da nije američki građanin, kao i da je 1973. godine bio optužen za rasizam. Nekadašnja državna sekretarka je istakla i da je Tramp podržavao invaziju na Irak.

“To nije tačno!“, uzviknuo je Tramp, ali se Hilari nije dala prekinuti, nastavila je izjavom da je Tramp zapravo tražio da američka vojska “reaguje“ u Libiji.

Ta izjava je ostala bez Trampovog komentara.

“Ja imam pobednički temperament, za razliku od nje... Ja ima mnogo bolji temperament od nje. Ja imam mnogo bolji način rasuđivanja nego ona, nema govora o tome... Morate da razumete, ja sam biznismen, ja imam zdrav razum. NATO bi trebalo nas da plaća, mi njih branimo“, istakao je Tramp. Prema rečima Klintonove, čovek koga isprovocira “tvit“ ne bi trebalo da sedi blizu mesta na kom se nalaze kodovi za aktiviranje nuklearnih bombi.

Dok je ona govorila o spremnosti na dalju saradnju sa saveznicima, Tramp je istakao da Amerika ne može da glumi svetskog policajca.

“Ja želim da pomognem saveznicima, ali mi u tome gubimo milijarde i milijarde dolara... Najveći problem na svetu je nuklearno naoružanje, a ne globalno zagrevanje ,kako kaže vaš predsednik... Hilari je potrošila stotine miliona dolara da bi me izvrgla ruglu, to nije lepo i sve to što je izneto nije istinito. Ona nema izgled, ona nema izdržljivost, ona ima samo iskustvo, ali to je loše iskustvo“, naveo je Tramp.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

76 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: