Hag: Mladićevi advokati ne mogu da ulože žalbu

Sudsko veće Haškog tribunala odbilo je da odobri braniocima Ratka Maldića da ulože žalbu na odluku kojom je proglasilo okončanje dokaznog postupka odbrane.

Izvor: B92

Utorak, 27.09.2016.

13:55

Hag: Mladićevi advokati ne mogu da ulože žalbu
Thinkstock

Istom odlukom sudsko veće je odbilo i zahtev Mladićevih branilaca da ponovo razmotri tu svoju odluku - o okončanju dokaznog postupka odbrane.

Mladićevi branioci Branko Lukić i Miodrag Stojanović tvrdili su da je raspravno veće 16. avgusta nepropisno proglasilo završenim izvođenje dokaza odbrane i pored toga što su nameravali da pred sudije izvedu još dva svedoka.

Jedan od tih svedoka koji je ostao neispitan je Hakija Meholjić, koji je tokom rata u BiH bio šef policije u Srebrenici.

Početkom septembra sudsko veće je naložilo i tužilaštvu i odbrani da završne pisane podneske sudu dostave do 25. oktobra, dok je usmeno izlaganje završnih reči predvidelo za decembar.

Izlaganje završnih reči Haškog tužilaštva zakazano je od 5. do 7. decembra, a Mladićeve odbrane za 9, 12. i 13. decembaa.

Tužilaštvo i odbrana će imati priliku da uzajamno repiliciraju 15. decembra po sat i po, čime će se okončati prvostepeno suđenje.

Nakon toga sudsko veće sudije Alfonsa Orija povući će se na većanje i glasanje, pa bi prvostepena presuda Mladiću mogla da se očekuje iduće godine.

Dokazni postupak odbrane Mladića okončan je odlukom veća 16. avgusta iako su se branioci tome protivili, ukazujući da pred sud mogu izvesti još dvojicu svedoka.

Odbrana Ratka Mladića tražila je i da se završne reči u tom slučaju održane u februaru, a da rok za podnošenje pisanih završnih podnesaka bude 12. januar 2017. godine.

Mladić se optužnicom tereti za genocid i zločine protiv čovečnosti nad Bošnjacima i Hrvatima u ratu u BiH.

Uhapšen je nakon 12 godina skrivanja u selu Lazarevu kod Zrenjanina 26. maja 2011. godine, a posle nedelju dana je izručen Haškom tribunalu i od tada se nalazi u pritvoru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: