"Rusija hoće da uvuče BiH u svoj sukob sa Evropom"

Izvestilac Evropskog parlamenta za BiH Kristijan Dan Preda upozorio je da je podrška Rusije referendumu u RS opasan korak.

Izvor: Tanjug

Utorak, 27.09.2016.

12:51

Foto: Gettyimages

On je naveo da Moskva na taj način pokušava da uvuče BiH u svoj sukob s Evropom.

"Rusija je jedina zemlja koja je otvoreno podržala Dodikov referendum i za nas u EU to je zabrinjavajući znak da Rusija želi da proširi svoj sukob s Evropom", kazao je Preda za sarajevski Dnevni avaz.

Ocenujući podatak da je na referendumu u RS 99,8 posto onih koji su glasali odgovorilo potvrdno na pitanje žele li da se 9. januar i dalje bude obeležavan kao dan tog entiteta, Preda je kazao da je to čisti populizam.

Bez obzira na korake koje visoki predstavnik međunarodne zajedinice u BiH Valentin Incko odluči da preduzme, mora se insistirati na političkoj odgovornosti za čin koji predstavlja jasno narušavanje autoriteta Ustavnog suda BiH, jer se time krši vladavina prava, a ona je pak među najvažnijim uslovima koje valja ispuniti ukoliko jedna zemlja želi pristupiti Uniji, kazao je rumunski evroparlamentarac.

Preda je istakao da sprovođenje neustavnog referenduma i zahtev za odobravanje statusa kandidata za članstvo u EU ne mogu ići zajedno, pa se nakon Dodikova postupka sada otvara niz novih pitanja o tome može li BiH napredovati na svom evropskom putu.

Šef delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark pridružio se ovim upozorenjima konstatacijom da je organizovanje referenduma poput onog 25. septembra pokazatelj da je nekim političarima u toj zemlji više stalo do takvih manifestacija nego do članstva u EU, no bio je znatno suzdržaniji u proceni mogućih posledica po organizatore referenduma.

Vigemark je ipak istakao da se ne može očekivati od EU "da odgovara na svaku provokaciju" a da odgovornost za očuvanje i poštovanje Dejtonskog sporazuma imaju pre svega Savet za sprovođenje mira u BiH (PIC) i visoki predstavnik Valentin Incko.

EU, kako je istakao, spremna je da reaguje jedino u slučaju da se pojavi pretnja stabilnosti i miru u BiH. Intervencija međunarodne zajednice ili PIC-a u ovom trenutku, smtara Vigemar, produbilo bi krizu u BiH.

"Što se tiče EU, mi uvek dajemo prednost dogovoru unutar države pre intervencije sa strane. Ako BiH želi postati verodostojan kandidat za članstvo u EU onda se mora naučiti nositi s ovakvim problemima", kazao je Vigemark, koji smatra da treba razmišljati i kako doprineti ukupnom napretku države kojoj ne trebaju ovi sukobi.

Celi referendum, po njegovoj je oceni, bio isključivo deo kampanje za opštinske izbore u BiH najavljene za 2. oktobar.

Sada je, smatra švedski diplomata, potrebno smiriti strasti i posvetiti se bitnim pitanjima poput nezaposlenosti, obrazovanja, socijalnih problema i korupcije, prenela je Hina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: