Hilari vs Tramp - presudnih 90 minuta

Hilari Klinton i Donald Tramp u noći između ponedeljka i utorka oko tri sata po srednjovropskom vremenu suočiće se u prvoj debati pred izbore 8. novembra.

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.09.2016.

23:19

Hilari vs Tramp - presudnih 90 minuta
Foto: GettyImages

Interesovanje za debatu je veliko zbog nepredvidivih stilova dvoje rivala i izjednačene trke. Debata će trajati sat i po i biće održana u Njujorku. Inače, to je prva od tri debate koju će Tramp i Klintonova održati.

Kako se navodi, broj gledalaca mogao bi da pređe rekord debate iz 1980. godine između kandidata demokrata Džimija Kartera i republikanca Ronalda Regana. Njih dvojicu je tada gledalo 80 miliona ljudi.

I jedan i drugi tabor želi da debatu iskoristi kako bi privukao glasove neodlučnih birača.

"Nema sumnje da Tramp ima lakši zadatak. Ne treba da bude briljantan, samo ne sme da bude previše bombastičan", kaže Den Šnur, bivši strateg republikanaca koji danas radi kao profesor politike na Univerzitetu Južna Kalifornija.

To je i jedno od velikih pitanja – da li će Tramp koji je u dosadašnjem delu kampanje ignorisao većinu ustaljenih pravila odjednom promeniti stil koji ga je doveo ovako daleko.

"Ako će me tretirati s poštovanjem, i ja ću nju tretirati s poštovanjem. Od toga sve zavisi. Ljudi me često pitaju – hoćeš li učiniti ovo ili ono? Zaista ne znam odgovor na to pitanje. To je nešto što morate osetiti na licu mesta", izjavio je Tramp prošle nedelje.

Dok političko iskustvo i veština u javnim nastupima kod Hilari Klinton nisu upitni, Trampove pristalice u pitanje dovode njen. Dosta analitičara navodi da bi ključni njen ključni cilj trebalo da bude pokazivanje topline i ljudskosti koja će joj pomoći da se poveže sa “običnim” Amerikancima.

Takođe, kako navode, trebalo bi da igra na kartu da je prva žena koja ima priliku da postane predsednica SAD.

"Daću sve od sebe da komuniciram što jasnije i hrabrije, suočena s uvredama, napadima, zastrašivanjem i zadrtošću koje svi očekujemo od moga protivnika”, izjavila je ona.

Ulozi su ogromni. Ankete pokazuju da se istopila velika prednost koju je imala pred Trampom, a najviše je stradala zbog nejasnoća oko upotrebe privatnog servera mejla dok je bila državni sekretar.

Jedno istraživanje govori da su Tramp i Klintonova izjednačeni, drugo da će odlučiti debate, a treće da se građani nadaju pristojnoj debati i da nisu zainteresovani za prljavštine iz kampanje.

U javnosti se dosta raspravlja i o ulozi voditelja debate Lestera Holta kojeg demokrate pozivaju da ispravlja Trampa ako bude davao lažne iskaze. I Tramp je pokušao da utiče na Holta, kao i na moderatore ostalih debata, izjavivši da kandidati treba sami da ispravljaju netačne izjave.

Debata koja će početi u tri sata ujutru po srednjoevropskom vremenu, pored rekordne gledanosti koja se očekuje, biće istorijska u još jednom smislu - nijedna žena do sada nije učestvovala u predsedničkim debatama u SAD otkako su 1960. godine počele da se održavaju.

U seriji od tri predsedničke debate, druga će biti održana 9. oktobra, a treća 10 dana kasnije.

Prva televizijska debata predsedničkih kandidata održana je pre 56 godinu u Čikagu - kada su se suočili Ričard Nikson i Džon F. Kenedi.

Kenedi je tada bio samouveren, bolje se snašao, dok se Nikson užasno znojio.

Ispostavilo se da je pobeda Kenedija u debati imala mnogo veći značaj nego što bi iko mogao da pretpostavi.

Izbori u SAD biće održani 8. novembra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: