Dron kod kancelarije poljske premijerke, Rusu preti zatvor

Poljska Agencija unutrašnje bezbednosti pokrenula je uz poljsku policiju istragu protiv Rusa koji je pustio dron da leti u zabranjenoj zoni u Varšavi.

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.09.2016.

18:33

Dron kod kancelarije poljske premijerke, Rusu preti zatvor
Foto: Thinkstock

Kako se navodi, dron je leteo kod kancelarije poljske premijerke Beate Šidlo i sedišta poljske vlade, a po Zakonu o vazdušnom saobraćaju, čak i da se ne radi o špijunaži, preti mu do pet godina zatvora.

"Dron je primetio telohranitelj ispred kancelarije premijerke i to prijavio vođi smene, a patrola je našla čoveka koji je upravljao dronom i zatražila da ga prizemlji na bezbednom mestu, a zatim ga legitimisala i predala policiji", rekla je poljskoj televiziji Polsatportparolka Biroa za obezbeđenje zvaničnika Natalija Markjevič.

Pokazalo se da se dronom oko državnih zgrada u zoni gde je za to po zakonu potrebna specijalna dozvola, igrao državljanin Rusije.

"Na to mesto došao je automobilom marke "porše" u kojem je sedela još jedna osoba, a ispostavilo se da je to takođe državljanin Ruske Federacije. Dron je zaplenjen i provereno je da u automobilu nema eksploziva", rekla je Markjevičeva.

Portparol varšavske policije Marijuš Mrozek saopštio je da Rusa za sada saslušavaju samo zbog povrede Zakona o vazdušnom saobraćaju, po kojem mu za puštanje drona u zoni gde je za to potrebna specijalna dozvola preti do pet godina zatvora.

Poljski mediji javljaju da je istragu, budući da je reč o zgradi Vlade, a umešani su državljani Rusije, započela i Agencija za unutrašnju bezbednost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: