Mugabe: Napustićemo UN, Rusi i Kinezi nas podržavaju

Predsednik Zimbabvea Robert Mugabe izjavio je da bi afričke zemlje mogle da izađu iz UN ukoliko Savet bezbednosti hitno ne bude reformisan.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 26.09.2016.

07:52

Mugabe: Napustićemo UN, Rusi i Kinezi nas podržavaju
Getty Images

Mugabe očekuje proširenje Saveta bezbednosti prijemom predstavnika država afričkog kontinenta, upozorivši da će u protivnom biti stvorena još jedna organizacija kao protivteža postojećoj.

Mugabe je nabrojao zemlje koje će, prema njegovom mišljenju, ući u novu uniju zajedno sa afričkim, preneo je Sputnjik.

To su, kako je naveo, Rusija, Kina i Indija, kao i druge države koje se ne slažu sa politikom dominantnog Zapada u Savetu bezbednosti.

„Ne zauzimaju sve stalne članice Saveta bezbednosti čvrst stav. To rade Velika Britanija, Francuska i Amerika. Ako one budu uporne, neka se ne žale kada stvorimo našu sopstvenu organizaciju. Nameravamo to da učinimo sledećeg septembra, na sledećoj Generalnoj skupštini UN“, rekao je Mugabe.

On je istakao da su afrički lideri nakon Generalne skupštine već razgovarali o mogućnosti izlaska iz UN, ako njihov zahtev ne bude realizovan.

„Rusija i Kina nas podržavaju, a SAD se protive“, izjavio je predsednik Zimbabvea.

On smatra da zapadni lideri ne uzimaju u obzir mišljenje afričkih zemalja i zato u slučaju nesprovodenja reforme, Ujedinjene nacije rizikuju da ostanu bez čitavog niza država.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: