Hrvatska: Referendum destabilizuje BiH, štitićemo Hrvate

Hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova ocenilo je da referendum u RS ima potencijal da destabilizuje BiH i šire područje jugoistočne Evrope.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 26.09.2016.

16:28

Default images
Foto: Thinkstock

Ministarstvo je saopštilo da Hrvatska kao potpisnica Dejtonskog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini smatra neprihvatljivim referendum u Republici Srpskoj, koji je održan suprotno odluci Ustavnog suda BiH, prenosi Hina.

"Radi se o neodgovornom činu koji ima potencijal da destabilizuje BiH i šire područje jugoistočne Europe", navodi hrvatsko Ministarstvo u saopštenju i dodaje da se Hrvatska zalaže za "održivost, celovitost, teritorijalni integritet i suverenitet BiH, u kojoj su sva tri naroda ustavotvorna i ravnopravna".

"Hrvatima u BiH Hrvatska garantuje i garantovaće na temelju svojeg Ustava ličnu zaštitu", stoji u saopštenju.

Hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova navelo je i da "Hrvatska snažno podržava i pomaže približavanje BiH članstvu u Evropskoj uniji".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: