Avaz: SAD traže sankcije za organizatore referenduma u RS

SAD su do samog kraja očekivale da će referendum u RS biti otkazan.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 26.09.2016.

15:59

Avaz: SAD traže sankcije za organizatore referenduma u RS
Foto: Gettyimages

Budući da se to nije dogodilo, SAD ostaju pri stavu da organizatori ovog, kako se navodi, ilegalnog referenduma treba da snose posledice, jer to ugrožava stabilnost u Bosni i Hercegovini.

"Oni koji potkopavaju dejtonske institucije moraju se smatrati odgovornim za svoje destabilizirajuće akcije", rečeno je dopisniku sarajevskog "Dnevnog avaza" u Stejt departmentu.

Nazivajući ovaj referendum „direktnim kršenjem" odluka najviše sudske instance - Ustavnog suda BiH, spomenuto izjašnjavanje u centrali američke diplomatske mreže iznova su nazvali "trošenjem vrednih resursa" koji "neće rezultirati napretkom u pogledu 9. januara kao praznika" u entitetu RS.

Zvaničnik Ministarstva spoljnih poslova SAD podsetio je u pisanoj izjavi za Avaz da su odluke Ustavnog suda BiH "deo Aneksa 4 Dejtonskog mirovnog sporazuma i da su, kao takve, finalne i obavezujuće i da moraju biti poštovane".

U Stejt departmentu ponovo ukazuju da je poštovanje vladavine zakona od svih u Bosni i Hercegovini od presudnog značaja za demokratski proces u zemlji.

Insistirajući očito na mogućim legalnim posledicama za organizatore ovog referendumskog kršenja Ustava BiH, u Vašingtonu još navode da se "bez funkcionalnog legalnog okvira i stabilnosti, koje on nudi, zemlja suočava s nemogućim".

Uprkos najavama da će referendum o danu RS u manjem entitetu BiH, bez obzira na jasno međunarodno protivljenje, ipak biti održan, do samog početka izjašnjavanja zvanični Vašington ostavljao je prostora da se od tog protivustavnog čina odustane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: