"Ključni svedok": Legija pred sudom u slučaju "Ćuruvija"

Na suđenju bivšim pripadnicima DB optuženim za ubistvo Slavka Ćuruvije 1999. godine, danas bi trebalo da svedoči ključni svedok Milorad Ulemek Legija.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 26.09.2016.

07:45

Nekadašnji komadant Jedinice za specijalne operacije koja je delovala pod komandom DB-a se smatra ključnim svedokom u ovom procesu jer je u januaru 2014. godine nakon njegovog iskaza Tužilaštvu za organzivani kriminal, pokrenuta zvanična istraga protiv optuženih.

Prema tadašnjem saopštenju tužilaštva, Ulemek je svojim iskazom bitno doprineo pomaku u istrazi slučaja Ćuruvija, a za svoje svedočenje nije tražio nikakve protivusluge ili beneficije.

Ulemek bi trebalo da pred sudskim većem danas, a ako ne završi i u utorak, prvi put javno govori o svojim saznanjima o likvidaciji Ćuruvije.

Takođe, tužilac, advoakti, optužrni i članovi sudskog veća imaće pravo da mu postavljaju pitanja.

Bivša komadant JSO inače služi jedinstvenu kaznu od 40 godina zatvora u požarevačkoj Zabeli zbog ubistva premijera Zorana Đinđića, Ivana Stambolića, zločina na Ibarskoj magistrali i nedela "zemunskog klana".

Za ponedeljak i utorak takođe je zakazano ispitivanje nekadašnjih pripadnika "zemunskog klana", braće Miloša i Aleksandra Simovića, koji su takođe u zatvoru na odsluženju višedecenijskih kazni zbog učešća u ubistvu Đinđciha i krivičnih dela koja su počinili kao članovi "zemunskog klana".

Za ubistvo Ćuruvije optuženi su nekadašnji šef DB-a Radomir Marković, šef beogradskog centra DB-a Milan Radonjić, pripadnik tog centra Ratko Romić i Milan Kurak, koji se tereti da je neposredni izvršilac ubistva.

Radonjić i Romić se nalaze u pritvoru od hapšenja u januaru 2014. godine.

Marković u zatvoru služi kaznu od 40 godina zatvora, a Kurak je u bekstvu i za njim je raspisana međunarodna poternica.

Radonjić i Marković se terete za podstekavanje na teško ubistvo, a Romić i Kurak za teško ubistvo.

Prema optužnici, Ćuruviju je 11. aprila 1999. godine ubio Miroslav Kurak, a saučesnik mu je bio Ratko Romić koji je drškom pištolja udario Ćuruvijinu prijateljicu Branku Prpu u glavu.

Kako se navodi u optužnici, Ćuruvija je ubijen zbog "javnog istupanja u zemlji i inostranstvu i kritike nosilaca političke vlasti, mogućnosti da utiče na javno mnjenje i delovanje opozicionih društvenih snaga, radi očuvanja postojeće vlasti".

Ubijen je u dvorištu ispred ulaza u zgradu, gde su se nalazile prostorije marketing službe Dnevnog telegrafa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: