"Referendumom ništa nije završeno, kao što nije ni počelo"

Da li će referendum u RS biti uvod u naredne referendume i tako i dalje dovoditi u pitanje suverenost Sarajeva – pitanje je zbog kojeg postoje tenzije u BiH.

Izvor: RTS

Ponedeljak, 26.09.2016.

12:11

To smatra sociolog Vladimir Vuletić.

"Dakle, da li će se u BiH poštovati odluka vlasti u Sarajevu, ili će odluka o važnim pitanjima biti vezana za ljude u entitetima. Može se očekivati da se ovim neće završiti, kao što nije ni počelo", rekao je Vuletić gostujući u Dnevniku RTS-a.

Već desetak godina, kako kaže, stalno postoje tenzije u vezi sa Dejtonskim sporazumom – šta on znači i kako će biti preoblikovan. S jedne strane je stav da je BiH nefunkcionalna jer nije unitarna, a s druge strane je stav, pre svega iz RS, da bitne odluke treba vezati za Banjaluku, kaže Vuletić.

Premijerka RS Željka Cvijanović izjavila je sinoć da svi oni koji ne mogu da se identifikuju sa 9. januarom kao Danom Republike neće biti obavezni da ga proslavljaju.

"Na taj način ona ovim predlogom, ako to uđe u zakon, izvlači taj ključni argument koji je pitanje referenduma doveo pred Ustavni sud. Taj korak neutrališe glavne argumente i sukob oko referenduma", rekao je Vuletić.

Tenzije oko referenduma su i u vezi sa tim da li će on biti uvod u naredne referendume i tako i dalje dovoditi u pitanje suverenost Sarajeva, rekao je Vuletić dodajući da će biti pritisaka da se političke elite u RS disciplinuju.

Zgodna stvar za Dodika je što je uspeo da oko tog pitanja ujedini sve političke aktere u RS, kaže Vuletić.

Komentarišući izjavu predsedavajućeg Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića da očekuje reakciju međunarodnih institucija, ali da neće biti rata, Vuletić je rekao da nigde u regionu nema raspoloženja među građanima za ratni sukob.

"Rat je poslednja opcija ako se na drugi način ne može rešiti sukob, a ovde ima mnogo prostora za različita rešenja", rekao je Vuletić.

"Pitanje je da li će u periodu koji dolazi oni koji u Banjaluci računaju na podršku, pre svega videli smo susret Dodika i Putina, da li će se iz tog razloga žuriti, da li tu postoji određena opasnost. Koliko se meni čini, sada je u RS raspoloženje takvo da se ne prave novi veliki koraci, verovatno će RS pokušavati da stabilizuje svoju poziciju na način na koji je oni vide, a to je pre svega kao jedan suvereni deo u okviru BiH. Sada je na potezu Sarajevo i videćemo koliko nervoze ima u Sarajevu", rekao je Vuletić.

Kada je u pitanju odnos Beograda i Banjaluke, Vuletić ističe da Srbija treba da vodi računa o širim interesima i stabilnosti regiona, dok je Dodik lokalni lider.

"Srbija se odgovorno postavila. Za Dodika su važni i izbori sledeće nedelje. On kao lokalni lider ne mora da posmatra i širi kontekst", zaključio je Vuletić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: