Komunalna: Tendenciozno; Šabić: Zakon, a ne trikovi

Poverenik Rodoljub Šabić saopštio je da Komunalna policija Beograda dezinformiše javnost reakcijom na upozorenje da je snimanje građana kamerama nezakonito.

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.09.2016.

11:50

Komunalna: Tendenciozno; Šabić: Zakon, a ne trikovi
Foto: B92

Kako navodi poverenik, u saopštenju Komunalne policije se prikazuje sasvim netačno upozorenje poverenika - da je snimanje građana od komunalne policije bez zakonskog osnova, a nakon sprovedenog postupka nadzora povodom nedozvoljenog snimanja građana ili pripadnika policije.

"Potpuno je neprihvatljivo da Komunalna policija postupak nadzora koje je poverenik sproveo u skladu sa zakonom i upozorenje koje je tom prilikom uputio ocenjuje kao 'tendenciozno' i pored činjenica koje su utvrđene od strane ovlašćenih lica poverenika i konstatovane u zapisniku koji je potpisao predstavnik Komunalne policije", navedeno je u saopštenju.

Takođe, poverenik ukazuje u saopštenju da Komunalna policija, umesto što neodgovorno pokušava diskreditovati aktivnosti institucije poverenika, bilo bi primereno i odgovorno da objasni javnosti po kom zakonu, kako i u koju svrhu je pribavila 250 kamera za čiju upotrebu nema pravni osnov, odnosno čija upotreba je u direktnoj suprotnosti i sa samim Zakonom o komunalnoj policiji.

Korektno i odgovorno bi bilo da javnosti objasni zašto je kvalitet pribavljenih kamera veoma loš i da snimanja, bar tim kamerama, praktično ne vrši ne zbog nepostojanja namere, već zbog veoma lošeg kvaliteta nabavljene opreme čiji snimci su u tako lošoj rezoluciji da je gotovo nemoguća potpuna identifikacija lica ili registarskih oznaka automobila koji su snimani.

To pokazuju i video-zapisi nekih od snimaka (koji su ipak vršeni) u koja su ovlašćena lica poverenika imala uvid, što je takođe konstatovano u zapisniku.

Konačno, bio bi red i da objasni zašto pripadnici Komunalne policije kamere lošeg, nezadovoljavajućeg kvaliteta, koje 'ne koriste', ipak nose na reverima uniformi, kaže poverenik.

"Objašnjenje koje je dala, da na taj način 'štiti integritet pripadnika Komunalne policije' očigledno nije prihvatljivo ni s pravnog ni sa elementarno racionalnog stanovišta. Posao Komunalne policije nije da na bilo kakav način obmanjuje građane. Svoj autoritet kod građana može i mora da gradi ne bilo kakvim 'trikovima' već striktnim poštovanjem zakona i prava građana i postupanjem u skladu s tim", navedeno je u saopštenju poverenika.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti je ranije uputio gradonačelniku Beograda pismo u kome je upozorio da je snimanje građana od komunalne policije bez zakonskog osnova i jasne svrhe.

Komunalna policija je reagujući na to saopštila da je to "najblaže rečeno preuranjeno i tendenciozno".

"Nesporno je da je pokrenut postupak nadzora nad primenom Zakona o zastiti podataka o licnosti, iniciran događajem od 08.07.2016. oko 12 časova u Uralskoj ulici u kojem je nedvosmisleno utvrdeno da Komunalna policija nije vršila snimanje predmetnog događaja, niti je na taj nacin vršila obradu podataka o ličnosti, te samim tim ni na koji nacin nije prekršila odredbe Zakona o zaštiti podataka o ličnosti", navela je Komunalna policija.

U istom postupku nadzora je utvrdeno da Komunalna policija poseduje 250 personalnih kamera kao sastavni deo opreme u skladu sa Odlukom o boji i načinu označavanja vozila i plovila i opremi Komunalne policije, što nijednog momenta nije navedeno kao pravni osnov za snimanje odnosno obradu podataka, a što je i konstatovano na sastanku predstavnika Komunalne policije i ovlašćenih lica poverenika.

Kao potvrda ove tvrdnje, postoji i pismena korespondencija službe poverenika i Komunalne policije u kojoj se nijednog momenta ne konstatuje snimanje od Komunalne policije i u kojoj se kroz nedvosmislene i jasne odgovore date Kancelariji poverenika za informacije od javnog znacaja i zaštitu podataka o ličnosti može zaključiti da Komunalna policija nije vršila nezakonito snimanje, "pri tom ne osporavajući posedovanje istih", navela je Komunalna policija.

Takođe, u postupku nadzora, prilikom razgovora ovlašćenih lica poverenika i prestavnika Komunalne policije je konstatovano da se iste ne koriste i neće koristiti bez valjanog pravnog osnova utemeljenog u pozitivnim propisima, prvenstveno u Zakonu o komunalnoj policiji, a u skladu za odredbama Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, navela je Komunalna policija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: