Ban: Lično ću se založiti za ujedinjenje podeljenog Kipra

Generalni sekretar UN obećao je da će se lično založiti za nastavak pregovora lidera kiparskih Grka i Turaka koji imaju za cilj prevazilaženje podele na Kipru.

Izvor: B92

Nedelja, 25.09.2016.

21:12

Ban: Lično ću se založiti za ujedinjenje podeljenog Kipra
Foto: Gettyimages

Ban Ki Mun je rekao da će Ujedinjene nacije i on lično pomoći predsedniku kiparskih Grka Nikosu Anastasijadesu i lideru kiparskih Turaka Mustafi Akinciju da postignu mirovni sporazum koji bi rešio višedecenijski problem, prenosi AP.

Ban, koji se danas sastao sa oba lidera, pozvao ih je da "maksimalno iskoriste vreme pred njima za prevazilaženje prepreka koje koče sporazum".

On je rekao da je "vreme od ključnog značaja" i istakao da je "naredni period presudan".

Anastasijades i Akinci su se složili da im je cilj postizanje dogovora do kraja godine, navodi AFP.

Kipar je podeljen 1974. godine kada je Turska izvršila invaziju posle puča koji je organizovan sa ciljem pripajanja ostrva Grčkoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: